КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ФОРТЕПІАННОГО МИСТЕЦТВА ОДЕЩИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2023-5-5

Ключові слова:

культурно-історичні передумови, культурне середовище, фортепіанне мистецтво, фортепіанна педагогіка, піаністична школа, виконавські традиції

Анотація

Стаття присвячена вивченню культурно-історичних передумов становлення та розвитку фортепіанного мистецтва на території Одещини. Автори дослідження детально аналізують фактори, які сприяли появі фортепіанного виконавства в регіоні, а також з'ясовують вплив місцевої культури та історичних подій на формування піаністичних традицій. У статті виявлені основні передумови становлення Одеської піаністичної школи: високий загальний рівень культурного життя міста, прагнення місцевих жителів до музичної освіти і домашнього музикування, персональний внесок видатних особистостей краю. У статті здійснюється огляд розвитку фортепіанного мистецтва на Одещині з перших згадок про фортепіанне виконавство у цьому регіоні до сучасного періоду. Згадуються імена видатних педагогів-піаністів, виконавців, творчість яких мала значний вплив на розвиток фортепіанної школи Одещини, а також аналізується діяльність освітніх музичних закладів, що забезпечували розвиток фортепіанної культури регіону. Мета статті полягає в дослідженні і систематизації ключових культурних і історичних факторів, які сприяли розвитку фортепіанного мистецтва., в розкритті впливу культурних традицій, історичних подій, освітнього середовища та інших чинників на формування та еволюцію фортепіанного мистецтва у цьому конкретному регіоні. Наукова новизна. Дана стаття пропонує комплексний і детальний аналіз культурних і історичних передумов розвитку фортепіанного мистецтва Одещини, заповнює наукову прогалину в дослідженні мистецтва даного регіону, сприяючи поглибленню розуміння історії та культурного контексту розвитку фортепіанної виконавської школи. Як висновок, дослідження сприятиме збереженню та розвитку фортепіанного мистецтва Одещини, стане інформативним ресурсом для музикознавців, музичних педагогів, студентів музичних навчальних закладів та всіх, хто цікавиться історією і розвитком фортепіанного мистецтва в Одеському регіоні.

Посилання

Кашкадамова Н. Фортеп’янно-виконавське мистецтво України. Історичні нариси. Львів: КІНПАТРІ ЛТД, 2017. 616 с.

Кашкадамова Н. Історія фортеп’янного мистецтва XIX ст. Тернопіль, 2006. 400 с.

Лисенко. І. Словник музикантів України. Київ, 2005. 360 с.

Малишев Ю. Одеському музичному училищу 100 років. Одеса : ОКФА, 1997. 157 с.

Сердюк. О., Уманець. О., Слюсаренко Т. Українська музична культура: від джерел до сьогодення : навчальна монографія. Харків, 2002. 400 с.

Сидоренко-Малюкова Т. Одеська консерваторія кінця 1930-х початку 1940-х років. Забуті імена, нові сторінки. Одеса: Окфа, 1994. 253 с.

Шевченко Л. Інноваційні складові внеску Одеси у традиції української фортепіанної школи ХХ–ХХІ століть : підручник для студентів музичних закладів. Одеса : Астропринт, 2018. 264 с .

Розенберг Р. Музична Одеса. Одеса : «Optimum», 2008. 253 с.

Щепакін В. Приватні музичні навчальні заклади Одеси кінця XIX – початку XX ст. (За матеріалами періодичних видань). Вісник Харківської Державної Академії Дизайну і Мистецтв, 2012. № 3. С. 156–161

Щепакін В. Віденський піаніст Рудольф Фельдау в музичному житті Одеси II половини XIX століття. Вісник Харківської Державної Академії Дизайну і Мистецтв. Харків, 2012. № 1. С. 167–171.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-05

Як цитувати

ЦЮЛЮПА, Н., ДАЮК, Ж., & КАМІНСЬКА, Ю. (2023). КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ФОРТЕПІАННОГО МИСТЕЦТВА ОДЕЩИНИ. Fine Art and Culture Studies, (5), 28–33. https://doi.org/10.32782/facs-2023-5-5

Номер

Розділ

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО