ТАНЕЦЬ У МІФО-РИТУАЛЬНОМУ КОНТИНУУМІ: КУЛЬТУРНО-АНТРОПОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - ГОЛОВЕЙ, Вікторія (Fine Art and Culture Studies, 2021)
На сучасному етапі розвитку хореографічної культури прослідковується тенденція до синтезу елементів модерної хореографії і традиційного (стародавнього, архаїчного) танцю. В цьому контексті актуалізуються дослідження танцю в його історико-культурному становленні, в його генетичних зв’язках із ритуалом, міфом, сакральним досвідом людини. Мета статті – культурно-антропологічний аналіз танцю в структурі міфо-ритуального континууму. Спираючись на методологічний апарат культурної антропології, танець досліджується не тільки як різно- вид мистецтва, а передусім як багатогранний культурний феномен, в якому органічно поєднуються природне і культурне, тілесне і духовно-чуттєве, традиція і новація, сакральне і профанне. Обґрунтовується припущення, що танець був не тільки складовою міфо-ритуального континууму, але і його структуроутворюючим елемен- том. Визначено, що основною функцією танцю в структурі міфо-ритуального континууму є образно-пластична репрезентація людського світовідношення та сакралізованої людської тілесності. У висновку зазначається, що в процесі свого історичного становлення танець формувався як важливий структурний елемент міфо-ритуального континууму. Більше того, танець був не тільки складовою цього кон- тинууму, а елементом, який визначав його структуру. Він сполучав міф і ритуал, трансформуючи фізичний часо- во-просторовий континуум у символічний – міфо-ритуальний. Такий танець репрезентував уявлення людини про сакральне і водночас був способом особливої образно-пластичної комунікації між людиною і священним. Отже, основна функція танцю в структурі міфо-ритуального континууму – образно-пластична репрезентація людсько- го світовідношення та сакралізованої людської тілесності як символічного аналога священного світу-космосу. Ця домінантна функція обумовлює особливості інших функцій танцю, як от: ритуально-магічної, комунікатив- ної, наративної, соціально-інтегративної, повчальної, катарсичної тощо.