ПРИРОДНІ ФОРМИ МІНЕРАЛІВ У ЮВЕЛІРНІЙ ТВОРЧОСТІ АНДРІЯ КОМАРОВА - ТРИКОЛЕНКО Cофія (Fine Art and Culture Studies, 2021)
Стаття пропонує читачам ознайомитися з однією з найцікавіших тенденцій сучасного ювелірного мисте- цтва – використанням мінералів природних форм із мінімальною обробкою. Протягом багатьох століть нату- ральні форми кристалів нівелювалися, руйнувалися внаслідок огранки та надання їм стандартних силуетів. У статті наводяться приклади перснів молодого українського ювеліра Андрія Комарова, під час створення яких майстер спирався на гармонію природних форм, структур і забарвлення, підбираючи до них оправи, які б найкра- ще доповнювали вставки, при цьому не заважаючи їх сприйняттю глядачем. Митець використовує одну з най- давніших ювелірних технік – філігрань, створюючи художньо досконалі композиції, які розкривають природний потенціал обраних мінералів. Розглядаються різні варіанти перснів на основі однакових матеріалів.