ОСМИСЛЕННЯ ФЕНОМЕНУ МІФУ ТА МІФОТВОРЕННЯ: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА І АНАЛІТИКА НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У ПЕРІОД 2020-2024 РОКІВ - ДОВГАНИК, Олесь (Fine Art and Culture Studies, 2025)
В статті здійснюється характеристика і аналітика наукових досліджень 2020-2024 років, які стосуються проблематики міфу. Розкриваються особливості осмислення архаїчних та сучасних міфів. З’ясовуються основні властивості модерного міфу та наслідки їх впливу на соціокультурний вимір. Демонструються центральні узагальнення та умовиводи, наявні у наукових розвідках опублікованих впродовж 2020-2024 років. Визначаються проблемні аспекти розуміння міфів, які потребують подальшого розвитку та вивчення у науковій думці. Мета. З’ясувати ступінь розробленості проблематики міфу в наукових дослідженнях опублікованих впродовж 2020-2024 років.Методологія дослідження. Досягнення окресленої мети передбачає використання таких методів та підходів: аналітичний; системний; хронологічний; структурно-функціональний. Вказаний методологічний інструментарій дослідження сприятиме з’ясуванню зв’язків між змістовними елементами та структурними компонентами досліджень, які стосуються тематики міфу.Наукова новизна. В науковій розвідці здійснено багатогранний огляд та характеристику досліджень з тематики міфу опублікованих в період 2020-2024 років. У дослідженні вперше проведено комплексну аналітику наукових публікацій з проблематики міфу. Визначено контексти чи тематичні поля, які недостатньою мірою розроблені та потребують своєї актуалізації в майбутніх науково-академічних розвідках. Висновки. У межах проведеного дослідження було виявлено міждисциплінарний характер наукових розвідок, які вивчають тематику міфу. З’ясовано, що проаналізовані дослідження мають синтетичний або гібридний теоретично-практичний характер, тобто спрямовані на вивчення основних теорій розуміння міфу та їх функціонування в соціокультурному вимірі. Розкрито, що до основних змістовних умовиводів представлених у аналізованих дослідженнях можна зарахувати такі: універсальність міфологічної або архетипної форм в різних народів та суспільств; важливість ритуалу в процесі формування міфологічної свідомості та розуміння соціокультурної реальності; розрізнення або протиставлення категорій «архаїчний» та «політичний» міфи. Встановлено, що альтернативне тлумачення політичних міфів та прояви архетипно-міфологічних образів у повномасштабній російсько-українській війні є недостатньою мірою опрацьовані в наукових дослідженнях.