ФОРМУВАННЯ КВАРТЕТНОГО ВИКОНАВЦЯ: МИСТЕЦТВО АНСАМБЛЕВОЇ ВЗАЄМОДІЇ ТА СУЧАСНІ ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ - КУПРІЯНЕНКО, Емма; КУЧЕРЕНКО, Станіслав (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Статтю присвячено питанням формування квартетних виконавців та організації навчального процесу. В представленому дослідженні з точки зору сучасності здійснено аналіз новітньої методології й методики навчання квартетному мистецтву, виявлено різновиди підходів та розглянуто особливості процесу міжособистісної комунікації між учасниками струнного квартету. У контексті запропонованої теми змістовне сфорцандо зосереджується на механізмі розкриття психофізіологічних особливостей камералістів, їх взаємодіях в ансамблі та невербальних комунікаціях. Інновації композиторського мислення як у змістовній, так і в музичній площині, оновлюють традиційне естетичне розуміння квартетного жанру як носія глибоких емоцій та драматургії. Проаналізовано методи роботи, притаманні сучасній квартетній педагогіці. Феномен формування квартетистів XIX–XXI століть досі не був предметом спеціальних наукових розвідок, тому у представленому дослідженні розглянуто специфіку квартетної семантики та ансамблевої діяльності з розподілом функцій між учасниками складу. Здійснено розкриття поняття ансамблевої емоційної компетентності та зосереджено увагу на особливостях організаційного процесу квартетного класу. Окрему увагу приділено аспекту психологічного балансу між індивідуальним і колективним відчуттям, що важливо для становлення та розвитку професійного молодого музиканта. Окреслена важливість педагогічних моделей, які допомагають інтегрувати квартетистів-початківців в процес ансамблевого мислення, інтонаційної ритмічної стабільності, логічного фразування. Визначено роль репетиційної практики як лабораторії творчої взаємодії, де формується здатність до взаємної підтримки, імпровізаційного діалогу та гнучкого реагування на музичні імпульси партнерів. Загалом квартет в ідеальному втіленні доцільно розглядати та інтерпретувати як умовний «монотембр» – гармонійний синтез індивідуальних звучань у єдиному ансамблевому просторі.