ОСОБЛИВОСТІ КОНЦЕРТМЕЙСТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА УРОКАХ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ - ТІТОВА, Олена; СУБОТНИЦЬКИЙ, Ігор; ЧЕРНІЙ, Віктор (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу концертмейстерської діяльності у класі академічного співу, що розглядається як багатогранний вид музично-виконавської та педагогічної роботи, який вимагає поєднання майстерності піаніста, аналітичної глибини та психологічної чутливості. Дослідження мало на меті здійснити комплексний аналіз і розкрити багатогранну сутність концертмейстерської діяльності у класі академічного співу, визначивши її специфічні особливості, ключові професійні вимоги та виокремивши її рівноправну педагогічну, виконавську та психологічну роль у фаховій підготовці майбутніх вокалістів. Використано методи системного та функціонального аналізу для дослідження концертмейстерської діяльності як складного багатокомпонентного процесу. Застосовано порівняльно-описовий метод для визначення специфіки роботи з вокалістами (з акцентом на злитті музики й слова та необхідності дикційної чутливості) на противагу акомпануванню інструменталістам. Використано структурно-логічний підхід для виділення та обґрунтування ключових функцій концертмейстера (навчальна, виховна, розвивальна, психологічна). Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше здійснено систематизація та деталізація функцій концертмейстера у класі академічного співу як повноцінного педагога-наставника та співавтора. Обґрунтовано, що професійна діяльність концертмейстера є не лише виконавською, але й вимагає високої психологічної компетентності та емпатії для створення атмосфери довіри, зняття сценічного хвилювання та забезпечення гармонійного зростання студента. Розкрито, що інтерпретаційна співтворчість є ключовою складовою, яка інтегрує глибокий аналіз вокальної партії та гнучку реакцію на художній задум. Висновки дослідження полягають у тому, що концертмейстерська діяльність у класі академічного співу є рівноправною та інтегративною частиною освітнього процесу, яка вимагає від фахівця поєднання технічної досконалості, глибокого аналізу, гнучкості, ансамблевого слуху та чуйної педагогічної підтримки. Концертмейстер виконує роль опори та натхненника, формуючи у студента професійне мислення, художній смак та сценічну впевненість. Саме завдяки такому комплексному функціоналу забезпечується ефективне професійне становлення майбутніх вокалістів.