ХОР «ГОМІН» – НА ПЕРЕТИНІ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА МАРКЕТИНГУ - ЧЕПЕЛЮК, Василь; МОЙСІЮК, Василь; ЦЕЙКО, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Львівський муніципальний хор «Гомін» було засновано у 1988 році. Засновником колективу був відомий хормейстер, заслужений діяч мистецтв України Олег Цигилик. Під його орудою «Гомін» став лавреатом численних конкурсів і фестивалів, здійснив чимало зарубіжних гастролей. Починаючи з 2023 року, розпочалася нова сторінка історії колективу. Хор увійшов до Львівського органного залу, а його керівником було призначено Вадима Яценка. З цього моменту змінився не лише склад колективу, його репертуар, але й способи роботи з цільовою авдиторією. Все це зумовило інтерес широкої громадськості до цього колективу, зробило його впізнаваним. Мета статті – простежити задіяні менеджерами колективу прийоми та засоби підвищення інтересу широкої громадськості до творчості хору «Гомін». Методологія. У роботі використано методи спостереження, систематизації, порівняння, узагальнення. Наукова новизна дослідження визначається його абсолютно новітньою, хоча й водночас дуже актуальною проблематикою (дослідження вказаної проблеми у зазначеному аспекті ніколи не проводилося, хоча має велике значення для вивчення менеджменту та маркетингу в сфері культури та мистецтва). Висновки. Неймовірно швидке й успішне просування бренду колективу є результатом цілого ряду системних, спланованих дій керівництва Львівського органного залу та творчого колективу. Серед таких – радикальні кадрові рішення (вибір молодого харизматичного керівника, оновлення творчого складу, зокрема уведення до складу хору дівчат); суттєве підвищення творчої активності колективу через постійну присутність на сцені, в ЗМІ, соціальних мережах; значне оновлення репертуару, в т.ч. шляхом виконання популярних естрадних пісень минулого століття в оновленому аранжуванні та новій виконавській інтерпретації; сучасний зовнішній вигляд хористів (блузки і штани, біло-червона, біло-чорна кольорова гама, різні варіанти одягу, з метою підкреслити свободу і неуніфікованість вбрання кожного); вільна сценічна поведінка не лише хористів, але й диригента, який і співає, і диригує, і надзвичайно активно рухається по сцені, фактично дуже талановито виступаючи в найрізноманітніших амплуа; активне використання елементів театралізації та імпровізації під час виступів, акцент на індивідуальності кожного артиста; акцент на комунікації з публікою як в мережі, так і на концертах, зокрема, через використання інтерактивних прийомів; активне поширення інформації про колектив всіма можливими засобами – на сайті Львівського органного залу, в ЗМІ, різних соціальних мережах, в тому числі через активне обговорення (коментування) подій за участю «Гомону»; розробка та міфологізація бренду колективу; якість реклами – аудіо, відео, візуальної, в т.ч. через участь колективу у національних акціях і подіях, залучення в рекламу відомих, статусних осіб, продаж мерчу та інше.