ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ З МЕТОЮ ЗБЕРЕЖЕННЯ, ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ Й РЕСТАВРАЦІЇ МИСТЕЦЬКИХ ТВОРІВ, МУЗЕЙНИХ ЕКСПОНАТІВ ТА НЕРУХОМИХ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ - АРОЯН, Артур; КОРШУНОВ, Олексій (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті висвітлено основні способи використання цифрових технологій для фіксації та збереження об’єктів культурної спадщини. Проаналізовано вимоги до фотографування творів мистецтва і студійних умовах. Наведено приклади технологій оцифрування нерухомих об’єктів культурної спадщини, визначені переваги і недоліки кожного з них. Розкрито специфіку виконання моделі музейного експонату на основі фотограметрії. Наведено алгоритм роботи та описані головні складнощі при роботі з тривимірною моделлю об’єкта. На прикладах тривимірних моделей експонатів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського продемонстровано послідовність виконання цифрової версії об’єктів. Також розкрито проблемні аспекти побудови геометрії та запропоновано способи їх вирішення. Метою роботи є комплексний опис наявних методик з урахуванням їхніх переваг і проблемних аспектів для вирішення різних задач. Основну увагу приділено питанню відповідності головної задачі оцифрування об’єкта та підбору технології і алгоритму її застосування. Основною методикою цього дослідження є комплексний підхід, заснований на аналізі світових і українських прикладів оцифрування пам’яток. Автори аналізують найбільш поширені методи оцифрування об’єктів культурної спадщини та визначають сфери, де кожний з них є найбільш доцільним. Науковою новизною цього дослідження є розкриття технологічних особливостей фотографування творів живопису, наведення прийомів роботи з моделюванням музейних експонатів на основі фотограметрії. Також, вперше вводиться в науковий обіг сучасний досвід відтворення у вигляді тривимірних моделей експонатів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. У висновках резюмовано основні підходи у використанні цифрових технологій з означеної тематики та розкрито перспективи подальших досліджень у цій сфері.