ДОРОБОК УКРАЇНСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ ДЛЯ ОДНОРІДНИХ ТА МІШАНИХ АНСАМБЛІВ ЗА УЧАСТІ ГІТАРИ КІНЦЯ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТЬ - БУРЛАЧЕНКО, Богдан; ФАБРИКА-ПРОЦЬКА, Ольга (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Розвідка присвячена ансамблевому гітарному виконавству, яке розглянуто на основі творчості українських композиторів (А. Андрушка, Ю. Стасюка, А. Бойко, С. Гуріна, Л. Герасимчук, О. Ходаківського, В. Куликовської, М. Вігули та Ф. Берната). Зазначено, що доробок композиторів є одним із важливих аспектів в контексті розвитку інструментального мистецтва загалом та гітарного ансамблевого музикування зокрема. Метою роботи є визначення специфіки гітарних композицій для однорідних та мішаних ансамблів українських композиторів кінця ХХ – початку ХХІ століття та розширення аналітичної інформації щодо наявності ансамблевого репертуару. Методологія дослідження містить комплекс методів, серед яких аналітичний підхід, що використаний для та опрацювання наявної наукової літератури; історичний метод, що обумовлюється означенням певного проміжку часу ансамблевого музикування за участі гітари; методи синтезу та теоретичного узагальнення – для створення деякої почерговості викладення основного матеріалу розвідки, здійснення висновків і перспектив подальшого дослідження зазначеної теми. Наукова новизна статті полягає у першому комплексному дослідженні, предметом якого є узагальнення наявної інформації щодо репертуару для гітарних ансамблів. українських композиторів У висновках, зазначено, що композиторська творчість займає вагоме місце у становленні та розвитку гітарного ансамблевого виконавства та набирає все більшої популярності серед інструменталістів. Нестача в ансамблевому гітарному репертуарі пояснюється тим, що ансамблевий гітарний рух є відносно новітнім явищем в Україні, мало вивченим і лише нещодавно отримав підтримку у академічному, виконавському та композиторському колах. На сьогодні митці здійснюють переклади, аранжування на відомі твори зарубіжних авторів, поповнюють репертуар гітаристів-ансамблістів авторськими творами.