ПРОБЛЕМА РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ УКРАЇНИ У СВІТОВОМУ КІНО: НАУКОВИЙ ДИСКУРС - ВЕРБІН, Олег (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті розглядається сучасний стан досліджень репрезентації України у світовому кінематографі, зокрема вплив аудіовізуального мистецтва на формування масової свідомості та міжнародний імідж української нації. Мета полягає у систематизації наукових підходів до вивчення українських імаготипів в іноземному кіно, окреслення основних типів репрезентацій, що викладені у працях українських та закордонних дослідників. Проведено аналіз тенденцій та змін у культурному наративі. Увага приділяється тому, як кінематографічні образи формують уявлення глядачів про «іншого», особливо щодо культурного, політичного та історичного контексту України. Для досягнення поставленої мети застосовано методологію, яка включає в себе культурологічний підхід, системний метод, емпіричний метод та метод контент-аналізу. Наукова новизна полягає в системному узагальненні науковий джерел, що досліджують проблематику репрезентації України та українців в аудіовізуальному мистецтві, які до цього часу аналізувались фрагментарно. А також у виявленні трьох основних дослідницьких напрямів (радянсько-російського, польського, голлівудського), в яких аналізується трансформація образу України від стереотипного до багатогранного.Висновки. У науковому дискурсі переважна кількість досліджень стосуються негативних, або поверхневих образів України до 2014 року. Натомість, у пост-майданний зростає зацікавленість до української тематики, що супроводжується частковою зміною у візуальних стереотипах. Дослідники вказуються на фрагментарну появу позитивних образів (героїчні наративи, зображення боротьби за Незалежність), але водночас наголошено на збереженні стійких негативних шаблонів в російському кінематографі. Результати дослідження вказують на значну кількість застарілих та стереотипних образів, які домінували у період до 2014 року. Стаття закликає до глибшого дослідження та створення об’єктивних репрезентацій, здатних відобразити справжній потенціал української культури.