ФОРМУВАННЯ ГРАФІЧНОГО ХУДОЖНЬОГО ОБРАЗУ НА ЗАНЯТТЯХ З РИСУНКУ ПІД ЧАС ЛІТНЬОЇ ПЛЕНЕРНОЇ ПРАКТИКИ - БЕРЛАЧ, Олександр; ЛЕСИК-БОНДАРУК, Оксана (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Навчання рисунку нерозривно пов’язане з розвитком у студентів вмінь та навичок правдиво зображувати на площині видимі форми в умовах реального середовища. Специфіка реалістичного рисунка полягає в тому, що за основу творчості береться реальна дійсність, а передача думки та відчуттів художника здійснюється в образній формі через зображення конкретних об’єктів. Мета статті – проаналізувати засоби та методологічні основи формування художнього графічного образу під час занять з рисунка в умовах літньої пленерної практики. Методологія дослідження прийнята комплексна. Вона включає як загальнонаукові методи – аналіз, синтез, міждисциплінарні методи – порівняння, систематизації, так і спеціальні методи – натурні замальовки, метод збору даних, фотофіксація. Зокрема, метод аналізу був використаний під час розгляду теоретичних засад, прикладів з педагогічної та пленерної практики, висловлення майстрів образотворчого мистецтва; синтез – з метою узагальнення кожного навчального завдання та формування методичних рекомендацій; порівняння – для визначення ознак в живописно-стилістичному та техніко-технологічному дослідженні, системного – під час розгляду творів пейзажного жанру, рисунків з натури, як складового компоненту мистецького процесу; метод збору даних дозволив отримати детальну інформацію по огляду, виміру, глибинні інтерв’ю з респондентами щодо ідеї, задуму та композиційних рішень, фотофіксація – з метою ідентифікації та верифікації творів пейзажного жанру. Наукова новизна отриманих результатів полягає у виокремленні засобів та методологічних основ формування художнього графічного образу під час занять з рисунка в умовах літньої пленерної практики, набуття студентами нових професійних навичок шляхом безпосереднього вивчення й відображення на картинній площині довкілля – краєвидів, архітектурних об’єктів, образів людей, виробничих процесів тощо. Висновки. Стаття присвячена дослідженню засобів та методологічних основ формування художнього графічного образу під час занять з рисунка в умовах літньої пленерної практики. Акцентовано увагу на значенні начерків, короткочасних рисунків, як засобів формування художнього образу та сукупності лінійно-пластичних елементів живопису, які визначають структуру та просторове співвідношення форм. Особливу увагу приділено питанням професійної художньої освіти і ролі рисунка, як провідної дисципліни в мистецькій практиці на прикладі викладання рисунка на кафедрі образотворчого мистецтва Волинського національного університету імені Лесі Українки. У запропонованій науковій розвідці автори спробували об’єднати розрізнені, де в чому застарілі методичні розробки з рисунка для літньої пленерної практики і вибудувати нову систему завдань і рекомендацій, яка б відповідала вимогам сучасної академічної освіти та включала демонстрацію нових художніх досягнень на матеріалах фондів кафедри, зокрема студентських творчих робіт і творів викладацького складу. Одержані результати актуальні та важливі при спільній творчій праці викладача та студента під час визначення і виконання завдань з рисунка в період проходження літньої пленерної практики.