ВІДНОВНІ ПРАКТИКИ ЯК ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ ДЕСТРУКТИВНИХ КОНФЛІКТІВ У ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.5.14

Ключові слова:

відновні практики, відновний підхід, медіація, посередництво, деструктивні конфлікти, профілактика.

Анотація

Зростання конфліктів у закладах освіти набуває неабиякої актуальності під час освітнього процесу, в період дистанційного або змішаного навчання. Питання побудови безпечного освітнього простору користується попитом серед освітянської спільноти. Сучасні заклади освіти суттєво впливають на розвиток у здобувачів освіти навичок конструктивного вирішення конфліктних ситуацій та ненасильницької комунікації шляхом застосування та впровадження в освітній процес відновних практик. Питання здійснення профілактики конфліктної поведінки серед учнівської молоді є актуальним й потребує системного впровадження в закладах освіти. На думку авторки, система освіти потребує відповідних змін та удосконалень задля розвитку ключових навичок та вмінь здобувачів освіти. Завдання, які стоять перед працівниками закладу освіти, полягають в вчасному виявленню, ідентифікації та вирішенні конфлікту. Своєчасно вжиті заходи щодо профілактики конфліктної поведінки серед здобувачів освіти мінімізують розвиток інших негативних т а деструктивних явищ, як в зак ладі освіти, так і суспільстві. Соціальне напруження, домашнє насильство, жорстоке поводження призводять до проявів агресивної поведінки та збільшення випадків деструктивних конфліктів серед здобувачів освіти. Міжнародний досвід показує, що застосування в закладі освіти відновного підходу сприяє відновленню міжособистісних стосунків та мінімізує прояви деструктивних конфліктів серед здобувачів освіти. Метою статті є аналіз впровадження відновних практик в закладах освіти, як засобу профілактики деструктивних конфліктів. У статті використано теоретичний аналіз літератури, що дав змогу з’ясувати особливості застосування відновних практик при побудові безпечного освітнього простору та в зменшенні рівня конфліктності. Проведений аналіз з профілактики деструктивних конфліктів засобами відновних практик дозволив визначити ключові заходи щодо популяризації та впровадження їх в закладах освіти України.

Посилання

Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе. Базові навички медіації однолітків / В. Андрєєнкова, К. Левченко, О.Дацко та ін. Київ : ФОП Нічога С. О., 2020.–200 с.

Впровадження відновного підходу, посередництва, медіації та практики функціонування служб порозуміння в закладах освіти/ Андрєєнкова В. Л., Байдик В. В., Войцях Т. В. та ін. Київ : 2023. – 186 с.

Закон України «Про медіацію» від 16.11.2021 за № 1875-IX; URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1875-20#Text

Андрєєнкова В., Левченко К., Лунченко Н. Комплект освітніх програм «Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації». Київ : 2018. – 140 с.

Косьміна М. М., Лютий В. П. (2022). Програми шкільної медіації в Україні Вісник Міжнародний науковий журнал «Грааль науки» | № 22 (листопад, 2022), 77-81.

Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації за принципом «рівний-рівному/рівна-рівній» та вирішення конфліктів мирним шляхом у закладах освіти. Київ : ФОП Нічога С.О., 2018. 174 с.

Розбудова миру. Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації: соціально-педагогічний аспект. : навч.-метод. посіб. Київ : ФОП Стеценко В.В., 2016. 192 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-31

Як цитувати

ХАРЬКІВСЬКА, Т. (2024). ВІДНОВНІ ПРАКТИКИ ЯК ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ ДЕСТРУКТИВНИХ КОНФЛІКТІВ У ЗАКЛАДІ ОСВІТИ. Ввічливість. Humanitas, (5), 111–116. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.5.14

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ