ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НА ЗАСАДАХ ЛІДЕРСТВА - АЛБУЛ, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті висвітлено особливості організації діяльності установ соціального захисту на засадах лідерства. На основі контент-аналізу, зіставлення, порівняння, систематизації й узагальнення наукових праць з вказаного питання, професійних стандартів для керівників (організаторів) соціального захисту та освітнього стандарту підготовки магістрів соціальної роботи встановлено, що ефективна організація діяльності установ соціального захисту вимагає готовності професіонала в галузі управління соціальної роботою на виконання управлінських функцій; підвищення власної кваліфікації; прийняття рішень на засадах стратегічного, аналітичного та критичного мислення; командної взаємодії; формування сприятливого соціально-психологічного клімату у колективі; стресостійкості та оперативного орієнтування у екстремальних ситуаціях. Доведено, що вказані очікування декларовані професійними стандартами (директор закладу (установи) надання соціальних послуг, директор регіонального центру соціальних служб (навчально-методична робота), директор реабілітаційної установи (центру) для осіб з інвалідністю, завідувач відділення (соціальні послуги), соціальний менеджер, методист з навчально-методичної роботи з надання соціальних послуг) та передбачені освітнім стандартом зі спеціальності 231 Соціальна робота для другого (магістерського) рівня вищої освіти, які у своїй синергії передбачають формування соціального лідера відповідно до усіх складових структури соціальних компетенцій соціальних працівників та метакомпонентів соціального лідерства. Узагальнено рекомендації для соціального лідера щодо його візії, інноваційного креативного мислення, самолідерства, налагодження конструктивної співпраці на засадах партнерства, здатності до мотивації та наснаження, забезпечення професійної автономії та постійного вдосконалення.