ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНИХ НАВИЧОК УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ЧЕРЕЗ ВСЕУКРАЇНСЬКУ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКУ ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНУ ГРУ «СОКІЛ» («ДЖУРА») - ГАСАНОВА, Лейла (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті досліджується роль соціально-емоційного навчання (СЕН) у формуванні особистості учнівської молоді в умовах сучасних соціальних викликів, зокрема через участь у всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»). Враховуючи глобальні зміни української освіти через впровадження концепції «Нової української школи» (НУШ) та освітні виклики в наслідок пандемії COVID-19 та повно- масштабного вторгнення на територію України дослідження має на меті розкрити значення соціально-емоційних навичок учнівської молоді через інструменти громадянського та військово-патріотичного виховання, а саме через участь у грі «Сокіл» «Джура»). Метою дослідження є аналіз формування соціально-емоційних навичок учнівської молоді через участь у всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), як освітній інструмент, який створює умови для практичного використання навичок ХХІ століття. У статті використовуються теоретичні та емпіричні методи дослідження. Теоретичний аналіз зосереджено на вивченні існуючих наукових концепцій щодо соціально-емоційного навчання та його інтеграції в освітній процес. До емпіричного аналізу застосовано метод спостереження за учасниками гри «Сокіл» («Джура»). Аналіз проведено на основі порівняння соціально-емоційних компетентностей учасників під час тренування та змагань, а також оцінки змін командних та лідерських якостях учнів. Наукова новизна дослідження полягає в інтеграції концепції соціально-емоційного навчання (СЕН) у військово-патріотичне виховання, а також в оцінці результативності використання гри «Сокіл» («Джура») як інструмент у розвитку цих навичок. Також дослідження акцентує увагу на патріотичному аспекті формування соціально-емоційних навичок через механізми командної взаємодії, відповідальності, лідерства та емоційної стійкості в умовах сучасних викликів для України. Висновки: по-перше – участь у грі «Сокіл» («Джура») сприяє формуванню ключових соціально-емоційних навичок, таких як емпатія, самоусвідомлення, саморегуляція, соціальна взаємодія, відповідальність прийняття рішень; по-друге – гра «Сокіл» («Джура») є потужним інструментом для розвитку лідерських якостей, підвищення емоційної стійкості учнівської молоді, що є необхідним в умовах сьогодення; по-третє – участь у грі сприяє розвитку національної свідомості й громадянської активності, допомагаючи молоді зміцнювати патріотичні почуття та формувати високі морально-етичні принципи через участь у суспільних ініціативах.