ТЕХНОЛОГІЇ ТА ФОРМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ВЕТЕРАНАМИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ В ІНСТИТУЦІЙНИХ ЗАКЛАДАХ - ЗАХАРІНА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглядаються технології та форми соціальної роботи з ветеранами в інституційних закладах. Здійснено аналіз наукових праць з проблеми дослідження з метою розроблення структурно-функціональної моделі соціальної роботи з ветеранами та виявлення ефективних технологій і форм соціальної роботи з даною соціальною групою. Мета дослідження, висвітленого в статті, полягає у теоретичному аналізі поняття «технологія соціальної роботи з ветеранами» та розробленні структурно-функціональної моделі технологій соціальної роботи із ветеранами та форм роботи із зазначеною категорією клієнтів в інституційних закладах. Досягнення поставленої мети дослідження було здійснено за допомогою методів структурно-логічного аналізу наукових джерел, що дозволило з’ясувати сучасні технології та форми соціальної роботи з ветеранами та розробити технології та форми соціальної роботи із ветеранами в інституційних закладах України. Новизна дослідження полягає у розроблені структурно-функціональної моделі, технологій та форм соціальної роботи з ветеранами в інституційних закладах. У висновках підтверджено, що розроблення і впровадження технологій соціальної роботи з ветеранами в інституційних закладах є важливим процесом підтримки ветеранів у процесі їх соціальної реінтеграції. Урахування всіх структурних компонентів структурно-функціональної моделі дозволяє якісно організувати процес роботи соціального працівника з ветераном у процесі його повернення у невоєнний соціум. Обґрунтовано, що технології та форми соціальної роботи із ветеранам повинні враховувати потреби ветеранів та розроблятись із урахуванням комплексного підходу до проблеми підтримки ветеранів у процесі їх повернення у невоєнний соціум.