ВЕТЕРАНСЬКЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО, ЙОГО СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ - ОСАДЧУК, Руслан (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Ветеранське підприємництво є важливою складовою соціально-економічної реінтеграції ветеранів, що сприяє їхній фінансовій незалежності, професійній самореалізації та зміцненню економіки. Збільшення кількості ветеранів унаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну актуалізувало необхідність розробки ефективних механізмів їхньої підприємницької діяльності. У статті розкриваються сутнісні характеристики ветеранського підприємництва, його співвіднесення з такою термінологічною системою як підприємництво, ветеранський бізнес, соціальна реінтеграція, соціальна допомога, соціальний захист. Зазначено, що на практиці розвиток ветеранського підприємництва залежить як від особистих якостей ветерана, так і від умов, створених державою та суспільством. Поєднання внутрішньої мотивації з ефективною підтримкою здатне значно підвищити успішність ветеранів, глибоко розуміти особливості ветеранського середовища й оцінити рівень їхньої готовності до ведення підприємницької діяльності. Спроможність до мережування у ветеранському підприємництві проявляється у здатності ветеранів ефективно будувати й підтримувати професійні зв’язки, що сприяють розвитку їх діяльності. Уточнена термінологічна система «ветеранське підприємництво-ветеранський бізнес» та «соціальна реінтеграція-соціальна допомога-соціальний захист». Дослідження засвідчило, що сутність ветеранського підприємництва полягає у створенні та веденні підприємницької діяльності ветеранами, з урахуванням їхнього військового досвіду, навичок адаптації, стійкості до стресу та певної мотивації. Дослідження також виявило, що ключовими факторами успішності ветеранського бізнесу є державна підтримка, доступ до фінансових ресурсів, розвиток мережевого співробітництва, наявність освітніх програм та менторської допомоги. Розвиток ветеранського підприємництва є важливим напрямом державної політики та суспільної підтримки, що сприяє не лише самореалізації ветеранів, а й зміцненню економічного потенціалу країни.