СОЦІАЛЬНИЙ АСПЕКТ ФОРМУВАННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО КОНТИНЕНТУ - ХОМ’ЯК, Алла (Ввічливість. Humanitas, 2025)
За умов соціальних та економічних трансформацій з середини ХХ – початку ХХI ст. у європейських країнах відбулися кардинальні зміни в освіті. Ефективні новації на європейському континенті є особливо значущими, зважаючи на євроінтеграційні процеси в Україні. А відтак доцільно осмислити і раціонально використати позитивний досвід. Насамперед зазначений період характеризується розширенням доступу молоді з різних соціальних груп до отримання освіти. Значно збільшуються інвестиції у цю сферу. Продовжується тривалість обов’язкової освіти. Характерними є скандинавська, традиційна та змішана моделі її організації. Викликом для більшості європейських країн став низький рівень зайнятості, що призвело до необхідності коригування освітніх стратегій. Йдеться про концепцію неперервної освіти, яка охоплює увесь життєвий цикл індивіда. Основними напрямками розвитку освіти стали підвищення її якості та результативності. Вживаються заходи щодо оптимізації освітнього менеджменту. Відбувається децентралізація освіти для ефективнішого використання можливостей регіональних освітніх інституцій. Доступна та якісна освіта стала невід’ємним правом для кожного європейця. З початком ХХІ ст. за умов переходу до постіндустріального суспільства у ЄС здійснюється розбудова нової соціальної моделі розвитку освіти. Визначальними у ній є: ефективність і справедливість, в основу яких закладено «пріоритет особистості». Ефективність та справедливість освіти забезпечується інтенсифікацією децентралізації, запровадженням системи підзвітності, удосконаленням викладання, посиленням мотивації викладацького складу.