ПУБЛІЧНЕ МОВЛЕННЯ ТА ДИЗАЙН АУДИТОРІЇ - РОГАЧ, Оксана; ХОМ’ЯК, Алла (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі публічних виступів та мовлення, мистецтву переконання в демократичних суспільствах. Публічне мовлення є невід’ємною частиною життя людей. Мистецтво переконливого виступу вимагає від публічних спікерів певних навичок та знань, оскільки світ постійно змінюється та ставить нові виклики для комунікаторів у різних риторичних ситуаціях. Так само й аудиторії стають більш вимогливими, складними, обізнаними та цифровими. Особлива увага приділяється співпраці спікера та його адиторії, шляхам вивчення аудиторії, їх демографії та культури, їх моделюванню і дизайну в різних типах контекстів. Усі ці фактори визначають актуальність нашого дослідження та його значення для сучасних тенденцій у гуманітарних науках. Новизна дослідження полягає в тому, що ми застосували теоретичні та практичні підходи до вивчення теми і зосередилися на дизайні кооперативної аудиторії, проаналізували очікування та уподобання молодих слухачів. Метою нашого дослідження було визначення аудиторії та її дизайну, з’ясування способів її формування, окреслення того, що робить промовців успішними, кооперативними і добре сприйнятими у публічному мовленні загалом та освіті зокрема. Тема та мета визначили методи нашого дослідження: опитування та анкети, опис, аналіз і узагальнення. Було виявлено, що успішні спікери, зазвичай, залучають аудторію до участі (питання, опитування, волонтери), звертаються до спільного досвіду або знань, говорять мовою, зосередженою на слухачах, і спілкуються безпосередньо про потреби та бажання аудиторії, а також використовують метафори чи приклади, які їм зрозумілі. Було показано, що за допомогою проаналізованих технік і підходів можна формувати нашу аудиторію, перетворювати її на друге «я», робити її не тільки активними слухачами, а й тими, хто відчуває та проживає промову. Емпіричне дослідження довело, що найважливішими якостями хорошого публічного спікера є їхня впевненість та надійність, яскравість, співпраця з аудиторією, позитивне ставлення та пристрасть, здатність залучати аудиторію та розповідати захоплюючі історії, кайрос та гарне почуття гумору.