SOFT SKILLS ЯК ЧИННИК СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕННИХ ОСІБ ТА ЕМІГРАНТІВ - ЦИРКОВНИКОВА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Мета дослідження – проаналізувати роль м’яких навичок (soft skills) у процесі соціально-психологічної адаптації внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та українських емігрантів. Сучасний світ позначений глобальними кризами, війнами та масовими міграційними процесами. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році мільйони українців стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО), а значна частина була змушена покинути країну. Ситуація з переселенням супроводжується не лише матеріальними, а й серйозними психологічними труднощами: втратою соціальних ролей, звичного оточення, роботи, професійної ідентичності. У таких умовах вирішальним фактором адаптації стають м’які навички – вміння спілкуватися, керувати емоціями, працювати в команді, бути гнучким та відкритим до змін. Якщо «тверді навички» (професійні компетенції) можуть втратити свою актуальність через відмінності в законодавстві чи сертифікації, то «м’які навички» залишаються універсальними інструментами для інтеграції в нове середовище. Аналіз показує, що серед усіх м’яких навичок найбільш значущими для українських мігрантів є емоційний інтелект, адаптивність, міжкультурна компетентність та здатність до навчання. Саме ці навички мають найбільший вплив на швидкість інтеграції, рівень психологічного благополуччя та можливість відновлення професійної діяльності. - М’які навички є ключовим фактором успішної соціально-психологічної адаптації ВПО та емігрантів. - Найбільший вплив мають емоційний інтелект, адаптивність, міжкультурна компетентність та здатність до навчання. - Розвиток гнучких навичок має стати складовою інтеграційних програм для українських мігрантів. - Перспективою подальших досліджень є вивчення ролі м’яких навичок у професійній самореалізації українців за кордоном, а також розробка освітніх курсів для їх розвитку.