ВЗАЄМОДІЯ КОМУНАЛЬНИХ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ З ОРГАНІЗАЦІЯМИ «ТРЕТЬОГО СЕКТОРУ» ЯК МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ МЕШКАНЦІВ МЕГАПОЛІСА В УМОВАХ ВІЙНИ - САДРИЦЬКА, Світлана; ВІТКОВСЬКА, Інна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена дослідженню продовольчої безпеки мешканців мегаполіса в умовах війни в рамках реалізації міжнародного науково-дослідного проєкту «FUSILLI» (Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation), який фінансується за програмою досліджень та інновацій Європейського Союзу «Горизонт 2020» H2020-CE-FNR-07-2020 відповідно до грантової угоди № 101000717. Військова агресія Росії проти України негативно вплинула на рівень та якість життя населення й загострила проблему продовольчої безпеки населення. Третій рік поспіль ворог руйнує нашу енергетичну інфраструктуру, зерносховища, спалює та заміновує поля з врожаєм, викрадає та знищує сільськогосподарську техніку та постійно створює загрози, спрямовані на підрив продовольчої безпеки населення. Тому зараз головним питанням постає протидія загрозам спричинених війною, усунення наслідків за зменшення ризиків у найближчому майбутньому. Це актуалізує дослідження механізмів взаємодії комунальних соціальних служб з організаціями «третього сектору» задля забезпечення продовольчої безпеки мешканців мегаполіса в умовах війни. Мета статті: розкрити можливості ефективної взаємодії комунальних соціальних служб з організаціями «третього сектору» як механізму соціального захисту мешканців мегаполіса у сфері продовольчої безпеки (на прикладі м. Харкова). За результатами он-лайн опитування експертів комунальних соціальних служб м. Харкова, проведеного за участі авторок статті, було визначено, що ефективна взаємодія комунальних соціальних служб з організаціями «третього сектору» як механізму соціального захисту мешканців мегаполіса у сфері продовольчої безпеки полягає у регулярній видачі продуктових наборів, гарячого харчування та інших видів допомоги вразливим верствам населення, що перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.