СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА САМООСВІТНЬОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - СИДОРУК, Ірина; КОРПАЧ, Надія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті схарактеризовано сутність та визначено структурно-компонентний склад самоосвітньої компетентності здобувачів вищої освіти. Обґрунтовано необхідність формування самоосвітньої компетентності у студентів закладів вищої освіти. Здійснено категоріально-дефініційний аналіз феномена «самоосвітня компетентність здобувачів вищої освіти», проаналізовано та потрактовано поняття «самоосвіта», «компетентність», «самоосвітня компетентність». Подано розуміння дефініції «самоосвітня компетентність здобувачів вищої освіти», установлено її компонентний склад. Поділяючи погляди І. Мосі самоосвітню компетентність здобувачів вищої освіти визначено як інтегровану якість особистості, сукупність пізнавальних мотивів та намірів, ефективних самоосвітніх знань та умінь, досвіду самоосвітньої роботи, цінностей, що формують готовність і здатність особистості до ефективної самоосвітньої діяльності. У структурі досліджуваного конструкта виокремлено такі складові частини (компоненти), як мотиваційно-ціннісний, організаційно-процесуальний, рефлексивний. Визначено відповідні критерії (особистісний, діяльнісний та рефлексивний) та показники сформованості самоосвітньої компетентності здобувачів вищої освіти. Для забезпечення вірогідності положень та висновків, досягнення мети використано теоретичні методи дослідження, такі як вивчення, аналіз, синтез, порівняння, узагальнення інформації з публікацій в електронній базі даних Google Scholar та ін., нормативної бази вищої освіти України. Наукова новизна і теоретичне значення дослідження полягає в тому, що у процесі дослідження уточнено й конкретизовано структуру та зміст самоосвітньої компетентності здобувачів вищої освіти, визначено критерії та показники її сформованості.