МОЛОДЬ НА РИНКУ ПРАЦІ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ: ПОТРЕБИ, ВИКЛИКИ, ПЕРСПЕКТИВИ - ПОЛЄХІНА, Вікторія; БОЙКО, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглянуто сучасний ринок праці у соціальній сфері, що зазнає динамічних змін, зумовлених соціально-економічними та демографічними факторами. Особливу увагу привертає проблема працевлаштування молодих спеціалістів, оскільки роботодавці висувають нові вимоги до компетентностей випускників. У статті проаналізовано основні виклики, з якими стикається молодь при пошуку роботи, зокрема нестачу практичного досвіду, недостатній розвиток soft skills та низьку заробітну плату. Метою статті є аналіз чинників, що впливають на працевлаштування молодих спеціалістів соціальної сфери, визначення основних потреб роботодавців та розробка рекомендацій для підвищення конкурентоспроможності випускників.Дослідження, проведене на основі опитування роботодавців, дозволяє окреслити актуальні запити ринку, визначити найбільш затребувані спеціальності та виявити основні бар’єри для працевлаштування. Особливу увагу приділено ролі стажувань та виробничих практик у професійному становленні молоді, а також необхідності інтеграції програм розвитку м’яких навичок у систему професійної освіти. Недостатній рівень розвитку soft skills, зокрема комунікаційних та аналітичних навичок. З’ясовано,що молоді спеціалісти, які нещодавно завершили навчання, вважають своїми сильними сторонами вміння навчатися, працювати в команді, ефективно взаємодіяти з колегами, слухати та комунікувати. Водночас визнають, що їм бракує досвіду у сфері публічних виступів, ухвалення рішень, IT-грамотності та стресостійкості. Результати роботи можуть бути корисними для вдосконалення освітніх програм та сприяння підвищенню конкурентоспроможності випускників на ринку праці.