ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДО ПРОВЕДЕННЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ - КОЧУБЕЙ, Тетяна; РОЄНКО, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Розглянуто особливості теоретико-методичної підготовки майбутніх соціальних працівників до проведення наукових досліджень у соціальній сфері. Наголошено на важливості формування у здобувачів вищої освіти теоретичних і практичних знань про наукові методи, принципи, методологію дослідження у соціальній сфері. У статті проаналізовано рівні методологічного аналізу та окреслено роль навчальної дисципліни «Теорія і методика наукових досліджень у соціальній роботі» у процесі формування загальних і фахових компетентностей майбутніх соціальних працівників. Особливу увагу приділено значенню курсу для опанування основ наукової діяльності, зокрема методики підготовки доповідей, написання наукових статей та інших дослідницьких навичок. З’ясовано, що важливу роль у процесі навчання відіграє практичне опанування різних форм дослідницької діяльності. Зокрема, йдеться про опрацювання форм і методів роботи з науковими джерелами, а також формування вмінь ефективного пошуку наукової інформації. Встановлено, що важлива роль при підготовці майбутніх соціальних працівників відводиться опануванню ними програмних результатів навчання та формування у них соціальних навичок. Охарактеризовано роль самостійної роботи здобувачів вищої освіти в процесі підготовки їх до проведення наукових досліджень у соціальній роботі. Метою статті є висвітлення теоретичних і методичних засад підготовки майбутніх соціальних працівників до проведення наукових досліджень у соціальній роботі, особливостей формування в них інтегральної, загальних і спеціальних компетентностей, а також результатів навчання та ролі самостійної роботи й можливостей формування дослідної компетентності у процесі підготовки підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери. Закцентовано увагу на важливості опанування майбутніми соціальними працівниками програмних результататів навчання, зокрема таких як: критично оцінювати результати наукових досліджень і різні джерела знань про практики соціальної роботи, застосовувати іноземні джерела при виконанні завдань науково-дослідної та прикладної діяльності, висловлюватися іноземною мовою як усно, так і письмово; збирати та здійснювати кількісний і якісний аналіз емпіричних даних; застосовувати загальне та спеціалізоване програмне забезпечення для вирішення професійних задач та здійснення наукового дослідження; визначати методологію прикладного наукового дослідження та застосовувати методи кількісного та якісного аналізу результатів, у тому числі методи математичної статистики.