СОЦІАЛЬНИЙ АУДИТ В ПРОЄКТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЙ ТРЕТЬОГО СЕКТОРУ - ЧАЙКА, Ірина; ЦОКУР, Євген (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття присвячена дослідженню застосовності технології соціального аудиту у проєктній діяльності громадських організацій. Метою дослідження є аналіз особливостей реалізації технології соціального аудиту щодо комерційних організацій в проєктній діяльності організацій третього сектору. Методологія дослідження включає комплекс загальнонаукових та спеціально-наукових (зокрема, проєктний метод, метод конкретних ситуацій) методів. Наукова новизна роботи визначається обґрунтуванням застосовності соціального аудиту (як технології, що дозволяє оцінити відповідність діяльності об’єкта аудиту суспільним цілям і цінностям, і те, чи реалізація мети такої діяльності здійснюється з урахуванням потреб всіх зацікавлених груп громадськості) для виконання контрольної функції організацій третього сектору відносно комерційних організацій. Висновки. Вихідним етапом створення проєкту соціального аудиту має бути виокремлення проблеми, яка існує чи може виникнути в громаді внаслідок діяльності підприємства або декількох підприємств. Проєктний підхід передбачає виокремлення бенефіціарів проєкту. В якості таких виступатимуть реальні та потенційні клієнти ННО. Іншими важливими суб’єктами є заінтересовані сторони проєкту. Якщо ці місцеві бізнеси демонструють відкритість і прагнуть позиціонувати себе як соціально відповідальні, то на цьому етапі громадська організація може скористатися відкритими даними внутрішніх соціальних аудитів таких підприємств. Можливою є і ситуація, коли підприємство розглядає, витрати на внутрішній соціальний аудит, як надмірні, і може погодитися на пропозицію надати доступ для проведення аудиту за рахунок ННО. Можливий, втім, і варіант, коли роботодавець відмовиться від співробітництва з ННО задля проведення соціального аудиту. Джерелом інформації для висновків щодо особливостей соціального впливу діяльності такого підприємства можуть стати інтерв’ю з співробітниками (діючими чи звільненими), місцевими мешканцями, які проживають у безпосередній близькості до підприємства, екстраполювання доступної інформації щодо соціальної політики та політики відносно зайнятих на підприємствах аналогічного профілю в інших регіонах країни. За результатами проєктного соціального аудиту можуть бути сформовані рекомендації та пропозиції. В тому випадку, коли бізнес не виявляє зацікавленості у процесі соціального аудиту і його результатах, але ці результати свідчать про відсутність у його діях соціальної відповідальності, громадська організація може використати доступні механізми захисту прав і законних інтересів своїх клієнтів і жителів громади в цілому.