ОСОБЛИВОСТІ ЕТНІЧНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ БІЖЕНЦІВ В ЄВРОПІ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - ТАРАН, Володимир; ЩЕРБИНА, Сергій; ВЯЛКІН, Олексій; ФРОЛОВ, Олексій (Ввічливість. Humanitas, 2025)
В статті досліджено особливості етнічної толерантності українських біженців в країнах Європейського Союзу в умовах російсько-української війни. Доведено, що актуальною і значимою проблемою українських біженців за кордоном є адаптація та інтеграція до нового соціокультурного середовища, яка залежить від прийняття цінностей, норм і моделей поведінки в приймаючих європейських громадах, а умовою яка забезпечує цей процес є рівень етнічної толерантності. Проблема впливу негативних психосоціальних і психоемоційних наслідків війни в Україні на збільшення вимушено переміщених осіб відображена у працях вітчизняних та іноземних дослідників, але в науковому просторі недостатньо праць, присвячених дослідженню етнічної толерантності українців, які були вимушені виїхати за кордон у зв’язку із розпочатою повномасштабною російською агресією. Визначено, що етнічна толерантність розглядається: як властивість і риса особистості; форма толерантності до звичаїв, способу життя і традицій представників інших культур та етносів; як передумова міжособистісної взаємодії в різних етнічних групах суспільства; як терпиме ставлення представників однієї етнічної спільноти до представників іншої спільноти. За результатами емпіричного дослідження виявлено: актуальними проблемами українських біженців у Європі є фінансові і мовні проблеми, працевлаштування і пошук житла, проблеми адаптації до нового соціального середовища; показники різних видів толерантності мають середній рівень вираженості, а третина опитаних виявили високий рівень етнічної толерантності; більшість біженців виявили позитивну етнічну ідентичність, хоча існує деяке збільшення таких її типів як індиферентність та етноегоїзм як протилежні тенденції; найбільші показники негативної (зворотної) кореляції виявлено за показниками толерантності та показниками «етнонігілізм» і «етноізоляція».