ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ЗАЙНЯТОСТІ ЯК ЕЛЕМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ - БОЙКО, Ольга; ПОЛЄХІНА, Віторія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті досліджено сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку державної політики зайнятості в Україні в контексті її соціального призначення. Обґрунтовано роль політики зайнятості як ключового інструменту системи соціального захисту населення, що сприяє запобіганню бідності, соціальній ізоляції та економічній маргіналізації вразливих категорій громадян. Наголошено, що ефективна державна політика у сфері зайнятості є одним із визначальних чинників забезпечення соціальної стабільності, підвищення якості життя населення та сталого економічного розвитку. Розкрито зміст активних і пасивних заходів державного регулювання у сфері зайнятості, таких як програми професійного навчання та перекваліфікації, субсидування створення нових робочих місць, виплата допомоги по безробіттю тощо. Здійснено аналіз їх ефективності та окреслено наявні обмеження, зокрема низький рівень охоплення цільових груп, недостатню адресність допомоги та фрагментарність реалізації програм. Особливу увагу приділено ідентифікації основних викликів вітчизняної моделі зайнятості, серед яких: структурні дисбаланси на ринку праці, зростання масштабів неформальної зайнятості, трудова міграція, обмежене фінансування програм зайнятості та інституційна неефективність органів, відповідальних за реалізацію політики у цій сфері. Запропоновано напрями вдосконалення державної політики зайнятості, що передбачають посилення міжвідомчої координації, оновлення нормативно-правової бази, залучення соціальних партнерів, а також розширення фінансових інструментів підтримки зайнятості. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, зокрема щодо інтеграції політики зайнятості з іншими напрямами соціально-економічної політики держави та адаптації до сучасних викликів цифрової трансформації та змін на глобальному ринку праці.