ІМІДЖ ОСВІТНЬОГО ЗАКЛАДУ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - КАНАРОВА, Ольга (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
Метою роботи є теоретичне обґрунтування сутності іміджу освітнього закладу як багатовимірного соціально-педагогічного феномену та визначення його ролі у забезпеченні якості дошкільної освіти в сучасних умовах освітніх трансформацій. У дослідженні акцентовано увагу на взаємозв’язку між позитивним іміджем закладу дошкільної освіти, рівнем довіри з боку батьківської спільноти, професійною репутацією педагогічних працівників і результативністю освітнього процесу. Методологічну основу дослідження становлять системний, компетентнісний та аксіологічний підходи, що дали змогу розглянути імідж освітнього закладу як цілісну систему зовнішніх і внутрішніх характеристик. У роботі використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема аналіз і синтез наукових джерел, порівняння, узагальнення, структурно-функціональний аналіз, а також методи педагогічного прогнозування. Теоретичний аналіз чинних нормативно-правових документів у сфері дошкільної освіти дозволив визначити місце іміджевої політики у забезпеченні якості освітніх послуг. Наукова новизна полягає в уточненні поняття «імідж закладу дошкільної освіти» як інтегративної характеристики, що поєднує організаційну культуру, професійну компетентність педагогічного колективу, комунікаційну відкритість і соціальну відповідальність закладу. Обґрунтовано структурні компоненти іміджу дошкільного закладу (управлінський, педагогічний, комунікативний, візуально-інформаційний) та доведено їхній вплив на формування позитивного освітнього середовища і підвищення якості дошкільної освіти. У результаті дослідження встановлено, що імідж освітнього закладу виступає важливим інструментом забезпечення якості дошкільної освіти, оскільки сприяє підвищенню конкурентоспроможності закладу, формуванню партнерських відносин з батьками та громадськістю, а також створенню сприятливого психологічного клімату. Зроблено висновок, що цілеспрямоване формування позитивного іміджу має бути складовою стратегічного управління закладом дошкільної освіти та орієнтуватися на довгостроковий розвиток і відповідність сучасним вимогам якості освітніх послуг.