ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ДИЗАЙНЕРСЬКОГО МИСЛЕННЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ НА ЗАНЯТТЯХ З МАЛЮВАННЯ - МАЛЕЖИК, Юлія (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
Стаття присвячена актуальній проблемі формування дизайнерського мислення дітей старшого дошкільного віку в умовах дошкільного освітнього закладу. Актуальність дослідження зумовлена сучасними вимогами щодо розвитку креативної, ініціативної особистості дитини, здатної до творчого мислення, самостійного прийняття рішень і елементарного проєктування. Особливу увагу зосереджено на заняттях з малювання, як одному з найбільш доступних і результативних видів зображальної діяльності для розвитку дизайнерського мислення дошкільників. У роботі проаналізовано наукові підходи до трактування поняття «дизайнерське мислення» в психолого-педагогічних дослідженнях та визначено його основні структурні компоненти у дітей старшого дошкільного віку, зокрема: уміння бачити проблему, формувати задум, добирати художні засоби відповідно до поставленої мети, комбінувати форму й колір, а також оцінювати отриманий результат. Обґрунтовано педагогічний потенціал занять з малювання у формуванні зазначених компонентів дизайнерського мислення. Окреслено педагогічні умови ефективного формування елементів дизайнерського мислення дітей старшого дошкільного віку, серед яких: створення творчо-розвивального середовища, використання проблемно-творчих завдань, орієнтація на самостійність і варіативність дитячих рішень, заохочення до словесного обговорення задуму та результатів діяльності. Наведено приклади творчих завдань з малювання, спрямованих на розвиток умінь планування зображення, вибору художніх матеріалів і засобів виразності. Зроблено висновок, що цілеспрямоване та методично обґрунтоване використання занять з малювання сприяє ефективному формуванню елементів дизайнерського мислення дітей старшого дошкільного віку та позитивно впливає на їхній художньо-естетичний і творчий розвиток.