ДЕПРЕСИВНІ ПРОЯВИ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ЧИСЛА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ЯК ЧИННИК РИЗИКУ У ФОРМУВАННІ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - НЕГРІЙ, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті досліджено психоемоційні особливості дітей старшого дошкільного віку з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які постраждали в Україні під час воєнних дій. Розглядаються основні чинники виникнення депресивних проявів у дітей зазначеної категорії: втрата дому, порушення звичного способу життя, труднощі мовної адаптації, емоційна нестабільність батьків. Акцентується увага на тому, що депресивні стани значно ускладнюють процес формування української національної ідентичності в старшому дошкільному віці, який є критично важливим для становлення громадянської свідомості та національної ідентичності в майбутньому. Показано, що в умовах психоемоційної травматизації діти старшого дошкільного віку серед ВПО можуть втрачати інтерес до національних символів, свят та культурного контексту, що ускладнює формування в них відчуття приналежності до української нації. Окрему увагу приділено аналізу головних законодавчих документів України, зокрема: Законів України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та Базового компоненту дошкільної освіти. У тексті підкреслено, що вище зазначені державні документи регламентують не лише значущість формування української ідентичності в дітей дошкільного віку, але й забезпечення захисту прав дитини, збереження і підтримки здоров’я, у тому числі психічного. Автор підкреслює важливість створення безпечного емоційного середовища, застосування методів патріотичного виховання з урахуванням травматичного досвіду, а також надання своєчасної психолого-педагогічної підтримки. У статті запропоновані методичні рекомендації для педагогів, психологів і батьків щодо подолання депресивних проявів у дітей старшого дошкільного віку серед категорії ВПО шляхом інтеграції українських національних образів у виховний процес. Зроблено висновок про необхідність міждисциплінарного підходу до підтримки дітей старшого дошкільного віку серед ВПО як важливої умови формування в них стійкої української ідентичності.