ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА ЗАНЯТТЯХ ІЗ МОВОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН - ЛАДИНЯК, Наталія; СУКАЛЕНКО, Тетяна (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті обґрунтовано методичний потенціал й етичні виклики застосування технологій штучного інтелекту (ШІ) в освітньому процесі ЗВО як інструменту підвищення ефективності навчальних і науково-дослідних завдань на заняттях із мовознавчих дисциплін. Огляд наукових праць виявив багатовимірність поняття «штучний інтелект»: його тлумачать як загальну назву сукупності інформаційних технологій, які створюють і розвивають інтелектуальні системи, здатні виконувати притаманні людському інтелекту завдання, а також як інструмент обробки інформації, згенерованої нейромережею або отриманої самостійно користувачем. Автори розглядають штучний інтелект в освіті як особливе мультимедійне навчальне середовище з різноманітними інструментами, сервісами, алгоритмами, у якому викладач виконує функції ментора, а не транслятора інформації; як інструмент ШІ забезпечує генерування, моделювання, обробку різноманітної за формою і змістом інформації, яка може бути застосована з навчальною й дослідницькою метою (із дотриманням принципів академічної доброчесності). На основі аналізу наукових джерел, проведеного опитування здобувачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Державного податкового університету окреслено переваги використання технологій штучного інтелекту в освітньому процесі: ШІ вдосконалює роботу з навчальним матеріалом, формує інноваційне середовище для поглибленого засвоєння знань, удосконалення навичок наукового пошуку, розвитку критичного мислення. Етичними викликами застосування нейромереж є захист персональних даних, дотримання принципів академічної доброчесності, упередженість. Наголошено на необхідності усвідомленого поєднання новітніх інструментів ШІ і традиційних методів навчання, дотримання принципів відповідальності, доступності й етичності. У статті запропоновано проблемні та практико-зорієнтовані завдання, що ґрунтуються на взаємодії із штучним інтелектом. Матеріали призначені для використання на заняттях з навчальних дисциплін: «Ділова українська мова», «Українська мова (за професійним спрямуванням)», «Основи наукових досліджень», «Методика наукових досліджень», «Інформаційно-цифрові технології в галузі філології», «Журналістські жанри», «Комунікативна діяльність та PR-технології в органах публічної влади». Перспективи подальших наукових студій убачаємо в розробленні методології безпечного впровадження технологій штучного інтелекту в освітній простір ЗВО, дослідження їхнього дидактичного потенціалу для створення індивідуальних освітніх траєкторій здобувачів.