ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕВЕРНУТОГО КЛАСУ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - ОЛИНЕЦЬ, Тетяна (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті висвітлено проблему використання технології перевернутого класу у процесі навчання іноземної мови майбутніх учителів початкової школи, що зумовлена потребою оновлення підходів до професійної підготовки педагогів та підвищення ефективності формування їх іншомовної комунікативної компетентності в умовах сучасного освітнього середовища. З’ясовано, що використання цієї технології створює сприятливі умови для активізації пізнавальної діяльності студентів, підвищення мотивації до вивчення іноземної мови та розвитку навичок самостійної роботи. Визначено, що перевернуте навчання – це форма активного навчання, суть якої полягає в засвоєнні нового матеріалу студентами вдома, тобто ознайомлення з навчальним матеріалом до наступного уроку відбувається самостійно, а час аудиторної роботи використовується на осмислення і застосування знань, умінь і навичок, тобто для практичних завдань. Виокремлено та схарактеризовано такі типи перевернутого класу: типовий перевернутий клас; перевернутий клас, орієнтований на дискусію; перевернутий клас, сфокусований на демонстрації; псевдоперевернутий клас; груповий перевернутий клас; віртуальний перевернутий клас; перевернутий викладач. Окреслено етапи ефективної реалізації технології перевернутого навчання на заняттях з іноземної мови у закладі вищої освіти: підготовка викладачем електронного освітнього середовища; організація навчального процесу з визначенням ключових компетенцій і форм взаємодії зі студентами; поточне та підсумкове оцінювання рівня сформованості іншомовних компетенцій. Встановлено, що технологія перевернутого навчання може бути ефективною для студентів спеціальності «Початкова освіта», які вивчають іноземну мову, адже наочні відеоматеріали, інтерактивні презентації та приклади, створені на основі реальних педагогічних ситуацій, сприяють кращому розумінню навчального матеріалу та його подальшому застосуванню у професійній діяльності майбутніх учителів. Представлено зразок практичного завдання з використанням відеоматеріалів у форматі discussion-oriented flipped classroom для здобувачів спеціальності «Початкова освіта», що забезпечує автономію та самостійну роботу студентів, активізує лексичну компетентність і посилює комунікативну взаємодію під час аудиторної діяльності відповідно до технології перевернутого класу.