ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ НОВОЇ ГЕНЕРАЦІЇ ДО ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В НУШ - ОПАНАСЕНКО, Наталія; ЧЕРНЕНКО, Галина (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті обґрунтовано та практично розкрито особливості професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи нової генерації до педагогічної діяльності в умовах НУШ. Теоретично обґрунтовано та здійснено практичний аналіз змісту та форм підготовки здобувачів вищої освіти, визначено компоненти їхньої професійної готовності. Проаналізовано ключові вимоги Професійного стандарту вчителя початкових класів. Визначено та обґрунтовано компетентності майбутнього вчителя початкової школи: професійно-педагогічна, психологічна, інформаційно-цифрова, інклюзивна, емоційно-етична, здоров’язбережувальна, оцінювально-аналітична, соціальна. Особливу увагу приділено опануванню здобувачами вищої освіти практичних методик НУШ: технології ранкових зустрічей, стратегії інтегрованого навчання, ігрові технології (зокрема методика «Шість цеглинок» LEGO) та система формувального оцінювання. Розглянуто роль цифрової компетентності (створення інтерактивного контента, керування цифровим класом, гейміфікація навчання) у професійній підготовці майбутніх учителів початкової школи. Доведено необхідність готовності майбутніх фахівців до роботи в інклюзивному середовищі як стратегічного складника сучасної педагогічної освіти. Визначено знання та навички здобувачів освіти до здійснення інклюзивного навчання (диференціація та адаптація матеріалу, універсальний дизайн у навчанні, командна робота). Обґрунтовано підходи та методи формувального оцінювання учнів (опанування технік зворотного зв’язку, інструментарій самооцінювання та взаємооцінювання, портфоліо учня, методика збору та аналізу робіт дитини). Визначено, що поєднання дуальної форми навчання з тренінговими методами у закладах вищої освіти забезпечує формування професійно мобільного та конкурентоспроможного фахівця. Доведено, що успіх реформи в освіті безпосередньо залежить від готовності педагогічних кадрів до роботи в нових реаліях.