ПОСЛУГА РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ У РОБОТІ З ДІТЬМИ ІЗ АЛАЛІЄЮ - ЗЕЛІНСЬКА-ЛЮБЧЕНКО, Катерина; КРИКУНЕНКО, Юлія; МОРОЗ, Людмила; СТАХОВА, Лариса (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз теоретико-методологічних та практичних аспектів логопедичної корекції алалії в межах сучасної системи раннього втручання. Авторами розкрито особливості переходу від діагнозу «затримка мовленнєвого розвитку» до верифікації алалії як системного недорозвинення мовлення органічного генезу. Особливу увагу приділено нейропластичності дитячого мозку в період до чотирьох років, що визначає цей віковий етап як найбільш сенситивний для компенсації мовленнєвого порушення та запобігання вторинним когнітивним і соціальним труднощами. У дослідженні деталізовано стратегію мультидисциплінарного підходу, де логопедична робота інтегрується в загальний план підтримки родини. Розглянуто специфіку корекційного впливу при моторних та сенсорних проявах мовленнєвого порушення, адаптовану до умов природного середовища дитини. Висвітлено методи стимуляції експресивного мовлення, формування предикативної функції та розвитку слухомовленнєвої уваги через активне залучення батьків. Акцентовано на важливості використання щоденних вправ як основного ресурсу для створення тисяч навчальних можливостей, що є фундаментальною відмінністю раннього втручання від традиційних логопедичних занять. Авторами здійснено аналіз нормативно-правового забезпечення та організаційних бар’єрів на шляху впровадження послуги раннього втручання в Україні. Виявлено низку проблем, таких як недостатня міжвідомча координація, кадровий дефіцит та обмеженість доступу до послуг у територіальних громадах. Автори роблять висновок, що розбудова системи раннього втручання є стратегічним напрямом реформування соціальної та освітньої політики держави, оскільки вона забезпечує не лише реабілітацію дитини, а й соціальну стабілізацію сім’ї, мінімізацію ризиків інвалідизації та успішну інклюзію дитини в суспільство. Доведено, що вчасне залучення фахівців та використання скринінгових інструментів самооцінки дозволяють розпочати допомогу ще до офіційного встановлення клінічного діагнозу, що є вирішальним фактором у прогнозі розвитку дитини з алалією.