MIND MAPS ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ РОЗВИТКУ НАВИЧОК АУДІЮВАННЯ У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ - НАЗАРЕНКО, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті розглядається використання Mind Maps як одного з ефективних прийомів для удосконалення навичок аудіювання на заняттях з іноземної мови професійного спрямування. Аудіювання автентичних текстів є невід’ємною складовою опанування іноземної мови, а також найскладнішим видом мовленнєвої діяльності. Тому, для якісної професійної підготовки, необхідно розробляти та впроваджувати новітні техніки і прийоми, які сприятимуть розвитку комунікативних здібностей необхідних у майбутній професійній діяльності. Проаналізувавши наукові роботи присвячені Mind Maps, автор дослідження приходить до висновку, що їх використання може бути досить ефективним на заняттях з іноземної мови для організації мовленнєвої діяльності, що розглядалося в попередній роботі, а також під час відпрацювання навичок аудіювання. Mind Maps як графічний спосіб представлення інформації допомагає студентам підготуватися до прослуховування; логічно організувавати отриману інформацію під час прослуховування; а також, використовувати Mind Maps як опору під час перевірки і обговорення прослуханого. Це сприяє впевненості і підвищує мотивацію студентів на занятті. Завдяки своїм характеристикам Mind Maps дають викладачу безліч можливостей для організації роботи під час заняття: для зняття трудноців, роботи в малих групах, індивідуальної роботи, що дозволяє враховувати навчальні потреби студентів, залучати всіх до спілкування незалежно від рівня володіння мовою, а також виконувати завдання в інтерактивній і цікавій формі. У статті запропоновано декілька способів використання Mind Maps на всіх етапах виконання завдань з аудіювання, а також практичні поради застосування Mind Maps відповідно до мети практичного заняття; як організувати роботу під час виконання завдання, особливо в групах студентів з різним рівнем володіння іноземною мовою і комунікативних навичок. Також, окреслено перспективи подальшого вивчення і впровадження Mind Maps у процес навчання іноземної мови професійного спрямування в закладах вищої освіти.