ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - ЖЕЙНОВА, Світлана (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті досліджено педагогічні умови формування української національної ідентичності у дітей старшого дошкільного віку в закладах дошкільної освіти. Встановлено, що старший дошкільний вік є сенситивним періодом для засвоєння базових уявлень про Батьківщину, рідну мову, традиції, культурну спадщину та державну символіку. Проаналізовано головні законодавчі документи України, зокрема Закони України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», «Про дошкільну освіту» та Базовий компонент дошкільної освіти, які визначають нормативні засади формування української національної ідентичності у дітей та роль дошкільної освіти у цьому процесі. Розкрито сутність педагогічних умов як цілеспрямованої сукупності організаційних, змістових і методичних чинників освітнього процесу, що забезпечують узгодженість виховних впливів, інтеграцію навчального матеріалу з національно-культурним середовищем і застосування діяльнісного підходу. Окреслено роль педагога як носія патріотичних цінностей та моделювача позитивного ставлення дітей до української культури, історії та традицій. Виділено ключові умови ефективного формування національної ідентичності: наповнення освітнього процесу національно зорієнтованим змістом, створення національно-культурного середовища, активізація різних видів діяльності, залучення сімей вихованців і підвищення професійної компетентності педагогів. Проаналізовано практичні форми реалізації зазначених умов, зокрема використання інтегрованих проєктів, ігрових і дослідницьких завдань, театралізованих заходів, мультимедійних технологій і спільних родинних активностей. Реалізація окреслених умов забезпечує цілісність, системність і результативність процесу формування української національної ідентичності, сприяє розвитку патріотичних почуттів, усвідомленню дітьми своєї належності до українського народу та формуванню соціально-громадянської компетентності.