ІНТЕГРАЦІЯ НАРОДНОПІСЕННОЇ СПАДЩИНИ У МУЗИЧНУ ОСВІТУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - КОВАЛЕНКО, Аліна (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті постає проблема інтеграції української народної пісні у процес музичної освіти учнів початкових класів у контексті реалізації компетентнісного підходу у сучасній початковій школі. Актуальність даного дослідження постає з необхідності зберегти та передати народні цінності, підвищити ефективність формування вокальних навичок та вокальної компетентності молодших школярів засобами української народної пісні. Здійснено аналіз наукових підходів до проблеми вокального виховання дітей на основі вітчизняних та зарубіжних наукових робіт в галузі музичної педагогіки, мистецької освіти, фольклористики. Конкретизовано поняття «вокальна компетентність», «вокальна освіта молодших школярів» та «народнопісенна спадщина» в змісті початкової мистецької освіти. Аргументовано педагогічний потенціал української народної пісні як засобу формування вокальної компетентності дітей, розвитку вокально-інтонаційних навичок, почуття національної самосвідомості. У статті з’ясовано головні напрями інтеграції народнопісенного матеріалу у зміст вокального навчання молодших школярів через основні види музичної діяльності на уроках музичного мистецтва: вокально-хорову роботу, слухання, пофразне розучування пісень, ігрову та творчу діяльність, гру на дитячих музичних інструментах. Сформульовано методичні прийоми та засоби використання української народної пісні в позакласній діяльності для забезпечення формування інтересу до вокальної роботи та розвитку вокальних навичок. Підкреслено важливість цілеспрямованого та системного застосування народнопісенної спадщини у вокальній діяльності молодших школярів. Реалізовано висновок, що інтеграція української народної пісні у вокальну діяльність молодших школярів є ефективним прийомом формування вокальної компетентності, а також творчого розвитку особистості дітей.