ДОСЛІДНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У ДЕРЖАВНОМУ СТАНДАРТІ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РЕДАКЦІЙ 2018 І 2025 РОКІВ - ОНОПРІЄНКО, Оксана (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз Державного стандарту початкової освіти редакцій 2018 і 2025 років у контексті їх спрямованості на формування дослідницької діяльності молодших школярів як передумови розвитку дослідницької компетентності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю з’ясувати, якою мірою державні стандарти початкової освіти створюють нормативні умови для переходу від репродуктивних моделей навчання до організації освітнього процесу, зорієнтованого на пізнавальний пошук, самостійність і рефлексію учнів. Аналіз проведено на концептуальному, змістово-результативному, процесуальному та оцінювально-рефлексивному рівнях, що дало змогу простежити еволюцію підходів до розуміння ролі дослідницької діяльності в початковій школі. Встановлено, що у редакції Стандарту 2018 року дослідницька діяльність представлена переважно опосередковано через загальні формулювання діяльнісного та компетентнісного підходів, без чіткої нормативної конкретизації дослідницьких дій учнів. Натомість редакція Стандарту 2025 року демонструє посилення нормативного статусу дослідницької діяльності, її системнішу інтеграцію в очікувані результати навчання, організацію освітнього процесу та підходи до оцінювання. Особливу увагу приділено аналізу міжгалузевого аспекту, який засвідчує, що дослідницькі дії найбільш виразно й послідовно закріплені в математичній і природничій освітніх галузях, тоді як в інших галузях вони мають переважно інтегрований або потенційний характер. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному аналізі державних стандартів початкової освіти з позицій формування дослідницької діяльності як системного чинника розвитку дослідницької компетентності учнів. Отримані результати можуть бути використані як теоретичне підґрунтя для подальших досліджень і вдосконалення дидактико-методичних засад реалізації дослідницького підходу в початковій школі.