АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ ЯК ОСНОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ - ПАВЛЮК, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
У статті здійснено комплексне теоретико-методологічне осмислення академічної доброчесності як базової основи професійної етики майбутнього вчителя в умовах трансформації сучасної педагогічної освіти. Визначено актуальність проблеми, що зумовлена зростанням ролі етичних цінностей в забезпеченні якості освіти, посиленням вимог до професійної відповідальності педагогів, а також новими викликами, пов’язаними з цифровізацією освітнього середовища та використанням генеративних технологій та штучного інтелекту. Об’єктом дослідження виступає академічна доброчесність як міждисциплінарне явище, що поєднує правовий, етичний, педагогічний та соціокультурний виміри. Мета роботи полягає в теоретичному аналізі академічної доброчесності як ціннісно-етичної основи професійної етики майбутнього педагога та в обґрунтуванні сучасних тенденцій та викликів формування культури доброчесності в системі педагогічної освіти. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методологічних підходів: аналітико-теоретичний, емпіричний, соціально-психологічний, інституційний та практико-орієнтований, що дозволяє розглядати академічну доброчесність як системне явище на індивідуальному, інституційному та суспільному рівнях. У результаті дослідження доведено, що академічна доброчесність у педагогічній освіті має формуватися не фрагментарно, а як цілісний процес, інтегрований у зміст освітніх програм, педагогічну практику, систему оцінювання та інституційні політики закладів вищої освіти. Показано, що порушення принципів доброчесності (плагіат, списування, фальсифікація результатів) негативно впливають на якість освітнього процесу, підривають довіру до результатів навчання та послаблюють морально-етичні засади професійної діяльності педагога. Особливу увагу приділено практичним аспектам впровадження академічної доброчесності: ролі освітніх політик та стандартів, інституційних заходів, навчальних модулів, тренінгів та міжнародної співпраці. Наукова новизна статті полягає в розкритті академічної доброчесності як інтегративної характеристики професійної культури майбутнього вчителя, що поєднує нормативний, ціннісний та методичний виміри. Обґрунтовано необхідність розглядати академічну доброчесність не лише як регулятивний механізм освітньої діяльності, а й як ціннісну основу професійної ідентичності педагога, здатного транслювати принципи доброчесності в педагогічному середовищі. Доведено, що формування культури академічної доброчесності є передумовою розвитку критичного мислення, культури академічного письма та відповідального ставлення до результатів навчання в здобувачів закладів вищої освіти. Зазначено, що академічна доброчесність виступає ключовим чинником забезпечення якості педагогічної освіти, визначає етичну позицію майбутнього вчителя та його готовність до професійної діяльності в умовах цифровізації й глобальних освітніх трансформацій. Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямі цифрової педагогіки, міжкультурних студій та розроблення інструментів оцінювання академічної доброчесності як складника професійних компетентностей педагога.