РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ - РУДНИЦЬКА, Неля (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
Стаття має на меті теоретичне обґрунтування та практичне розкриття процесу розвитку творчих здібностей учнів початкової школи на уроках математики в контексті сучасних вимог до організації освітнього процесу. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування в молодших школярів здатності до нестандартного мислення, самостійного пошуку рішень і творчого застосування знань у навчальній діяльності. Творчі здібності розглядаються як складний психолого-педагогічний феномен, що поєднує когнітивний, емоційний і мотиваційний компоненти особистості учня. Уточнено сутність поняття «творчі здібності», проаналізовано їх зміст і основні характеристики в умовах навчання математики в початковій школі. Методологія дослідження ґрунтується на аналізі наукових джерел із проблеми розвитку творчих здібностей учнів початкової школи, вивченні сучасних педагогічних підходів до їх формування, а також визначенні ефективних методів і прийомів організації навчальної діяльності, спрямованих на активізацію творчих пізнавальних процесів молодших школярів. У межах дослідження розроблено програму педагогічного експерименту та проведено констатувальний, формувальний і контрольний етапи. Наукова новизна роботи полягає в розробленні й апробації експериментальної програми розвитку творчих здібностей учнів початкової школи на уроках математики, уточненні критеріїв і рівнів їх сформованості та обґрунтуванні ефективних методів активізації творчої діяльності молодших школярів. Виокремлено критерії оцінювання рівня розвитку творчих здібностей учнів (когнітивний, емоційний і мотиваційний) та визначено три рівні їх сформованості: низький, середній і високий. Результати експериментального дослідження засвідчили позитивну динаміку розвитку творчих здібностей учнів початкової школи та ефективність упровадженої програми «Зростаю творчим». У висновках окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних з упровадженням інноваційних технологій у процес розвитку творчих здібностей молодших школярів.