ЗАСТОСУВАННЯ МОДЕЛІ 5E У ВИКЛАДАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕТАПІВ - КИРИЛЛОВА, Марина (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
Метою статті є обґрунтування більш практичного й «класно-реалістичного» тлумачення моделі 5E у викладанні англійської мови, з акцентом на те, як навчальний досвід учнів перетворюється на чітке розуміння й переносні мовленнєві вміння. Особливу увагу приділено трактуванню етапів Engage як індуктивного входження в тему, Explore як дослідницько-орієнтованого вивчення, а також ролі пари Explain–Elaborate як «інструкційного двигуна» уроку. Дослідження ґрунтується на теоретичному аналізі наукових і методичних джерел щодо індуктивного навчання, inquiry-based teaching та моделі 5E; застосовано методи аналізу, синтезу, узагальнення та структурно-логічного моделювання. Здійснено педагогічну інтерпретацію функцій етапів 5E для контексту ELT і запропоновано приклад уроку, побудований на принципах «індукція → дослідження → формалізація → перенесення → доказ». Результати. Уточнено функціональну роль кожного етапу 5E в ELT: Engage забезпечує індуктивне висування гіпотез на основі мовного матеріалу в контексті; Explore організує кероване дослідження мовних закономірностей із педагогічним скелетуванням; Explain систематизує учнівські спостереження у спільні поняття (form–meaning–use) з використанням think-aloud та концептуальних перевірочних запитань; Elaborate забезпечує перенос через завдання зі зміною контексту, адресата й комунікативних обмежень; Evaluate розглядається як збирання доказів навчальних досягнень (формувальне й підсумкове), що створює зворотний зв’язок для наступного планування. Висновки. Функціонально орієнтоване впровадження 5E запобігає перетворенню моделі на формальну «послідовність етапів» і підвищує якість навчальних результатів у ELT. Найбільший вплив на формування компетентності має узгоджена робота Explain–Elaborate, тоді як Evaluate має виконувати роль системного доказового контролю й корекції навчання, а не лише фінального тестування. Запропонована інтерпретація та дидактичні прийоми можуть бути використані для проєктування уроків, орієнтованих на знання, контекст і перенос мовних умінь.