ВПЛИВ МІЖНАРОДНОЇ ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ФОРМУВАННЯ ТРАНСДИСЦИПЛІНАРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ ІЗ РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ - МАРТИНЮК, Тетяна; ГУСАК, Людмила (Acta Paedagogica Volynienses, 2026)
Метою статті є обґрунтування впливу міжнародної проєктної діяльності на формування трансдисциплінарної компетентності фахівців із раннього втручання, уточнення її змістової структури та розроблення інструментарію оцінювання професійних змін у практиці роботи з дитиною й родиною. Дослідження ґрунтується на системному, компетентнісному та сімейно-центрованому підходах. У роботі застосовано методи теоретичного аналізу наукових джерел, узагальнення досвіду реалізації міжнародних освітніх проєктів, моделювання структури академічної письмової компетентності, а також проєктування індикаторів і інструментів її оцінювання. Для концептуалізації механізмів впливу проєктів застосовано метод побудови матриці відповідності між активностями, каналами впливу та очікуваними професійними результатами. У процесі дослідження уточнено поняття трансдисциплінарної компетентності фахівця з раннього втручання як інтегрованої здатності діяти в команді на засадах партнерства з родиною в природному життєвому контексті дитини. Запропоновано авторську модель компетентності, що поєднує кооперативний, комунікативний, контекстуальний, корекційно-педагогічний та критично-рефлексивний компоненти. Розроблено матрицю впливу міжнародних проєктних активностей на знання, уміння, установки й поведінкові прояви фахівців. Уперше запропоновано комплексний інструментарій оцінювання, який містить анкету самооцінювання, карту спостереження та чек-лист змін у професійній практиці. Доведено, що міжнародна проєктна діяльність має багаторівневий вплив на становлення трансдисциплінарної компетентності, сприяючи переходу від директивної моделі допомоги до партнерської взаємодії з родиною, інтеграції функціональних цілей у повсякденне життя дитини та посиленню командної відповідальності. Запропонована модель та інструментарій можуть використовуватися для моніторингу якості підготовки кадрів, супервізії та розвитку служб раннього втручання.