ПСИХОЛОГІЧНА РОЛЬ МЕТАФОРИ В ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ

Автор(и)

  • Роман Дудок
  • Ольвія Висоцька

Ключові слова:

метафора, смисл, психологічна метафоризація, психологічний дискурс, дискурсивна категорія, художній текст, лінгвометафорологія

Анотація

Статтю присвячено аналізу терміна «метафора» та його ролі в сучасних науках: філософії, мовознавстві, психології, літературознавстві. Феномен метафори проаналізовано як складну багатофункційну дискурсивну категорію, як між науковий термін. Уніфіковано підходи до тлумачення метафори та наявні інтерпретації, описано способи і джерела творення метафор у художньому дискурсі. Метафору проаналізовано як важливу форму проникнення у внутрішню природу й суть речей у художньому та психологічному дискурсах, що реалізується в мові через символічні концепти, які функціюють на рівні ядерних (архетипних) метафор. Доведено, що базові (архетипні) метафори утворюють сталі образні константи, які проходять через всю творчість письменника. Акцентовано увагу на формуванні нового напряму – лінгвометафорології, яка уможливлює уніфікацію різноманітності в системі тлумачень метафори, описує способи і джерела творення метафор і в мовній практиці спілкування, і в художньому тексті. Зроблено висновок, що на сучасному етапі термін «метафора» – це не просте перенесення за подібністю чи аналогією, а складна багатофункційна дискурсивна категорія з тенденцією до виокремлення в самостійний науково-міждисциплінарний термін.

Посилання

Alekseyev, K. 2002. “Metaphor in the scientific discourse”. Psychological studies of discourse. Moscow. 40–50.

Arutyunova, N. D. 1990. Metaphor and Discourse. Theory of Metaphors. Moscow. 5–18.

Vovk, V. 1986. Linguistic metaphor in the belles-lettres speech. Kyiv.

Ivanyuk, B. 1988. Metaphor and literary work. Chernivtsi.

Losiev, A. F. 1990. The Philosophy of the Name. Moscow: Moscow State University.

Maillah, B. 1958. “Metaphor as an element of the belles-lettres system”. Questions of literature and aesthetics. Lviv.

Mikeshina, L., and Openkov, M. 1998. The Metaphor of culturology. XX century Encyclopedia: in 2 volumes. St. Petersburg. 41–45.

Ortega, y Gasset H. 1990. “Two great metaphors”. Theory of metaphors. Moscow. 68–81.

Owen, N. 2002. Magic Metaphors. Moscow: Press.

Ricker, P. 1996. “Conflict of Interpretations”. Word. Sign. Discourse Anthology of the World Literary-Critical Thinking of the XX Century. Lviv. 229–242.

Theory of metaphors: Collection: translated from English, French, German, Spanish, Polish. Moscow: Progress.

Tymoshenko, Yu. 2001. “The phenomenon of metaphor: the problem of ancient and today”. Word and time. 29–35.

Freud, S. 1998. “Wit and its attitude to the unconscious”. Wit and its relation to the unconscious: Fear; Totem and taboo. Munich. 5–87.

Freidenberg, O. M. 1988. Myth and the literature of antiquity. Moscow.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-22

Як цитувати

Дудок, Р., & Висоцька, О. (2021). ПСИХОЛОГІЧНА РОЛЬ МЕТАФОРИ В ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ. Актуальні питання іноземної філології, (10), 70–73. вилучено із http://journals.vnu.volyn.ua/index.php/philology/article/view/1106