ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ “HOUSING” АНГЛІЙСЬКИМИ НЕОЛОГІЗМАМИ

Автор(и)

  • Майя Жулінська

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-0927-2020-12-13

Ключові слова:

неологізм, концепт, когнітивна лінгвістика, вербалізація, житло

Анотація

Стаття присвячена аналізу неологізмів концепту “HOUSING”, сформованих внаслідок змін у суспільному житті, і причин їх виникнення в наші дні. Об’єктом вивчення даного дослідження стали лексичні інновації, що з’явилися в англійській мові протягом останнього року. Подано короткий огляд теоретичних підходів до проблеми вивчення неологізмів. Описано роль неологічних процесів у сучасній англійській мові. Окреслено причини, які зумовлюють потребу в необхідності дослідження нової лексики з позицій когнітивної лінгвістики. Визначено поняття концепту як базового в когнітивній лінгвістиці. Звернуто увагу на розуміння концепту в сучасній науці. У статті наголошено на універсальності концепту “HOUSING”, наведено варіанти перекладу лексеми “housing” на українську мову згідно з аналізом відомих словників. В результаті розподілу лексичних інновацій відповідно до змістових ознак цього концепту виокремлено п’ять основних і додаткових концептуальних характеристик: будівля для проживання чи інших цілей; параметри і розмір; прибудинкова територія; будівельний матеріал та житлові відносини. Подано приклади найцікавіших нових слів та їх першоджерела; тлумачення досліджуваних неологізмів, оскільки вони ще не мають перекладу на українську мову; приклади їх уживання в сучасних англомовних виданнях. Проаналізовано зміни конструкторської і дизайнерської думки, які трансформуються в нові стилі в архітектурі, вплив прагнень сучасної людини на облаштування власної оселі і відповідно зміни в лексичному складі мови у зв’язку з необхідністю нової номінації. Проведено статистичний аналіз неологізмів за способом утворення, в ході якого словоскладання і телескопія виділені як найбільш продуктивні способи утворення неологізмів концепту “HOUSING”. Встановлено основні причини появи нових слів: нові об’єкти номінації, економія мовних засобів, гра слів. У роботі обґрунтовано необхідність опису когнітивних основ породження нових слів, фіксації уваги на цілі їх використання в мові і, найголовніше, необхідність дослідження закономірних взаємозв’язків між змінами, що відбуваються в житті суспільства і постійним оновленням лексичної системи.

Посилання

A blog from Cambridge Dictionary. Category: New Words. https://dictionaryblog.cambridge.org/category/newwords/Cambridge Dictionary.

Chernyakova, Evgeniya. Vyrazhenie naibolee znachimyh konceptov angliyskogo i francuzskogo nacionalnyh kulturnyh mirov cherez frazeologicheskie edinicy. http://tea4er.ru/home/volume2/3051-2012-09-30-17-37-06

Davydenko, Inna. 2004. “Kognitivnyie harakteristiki DOM – HOME / HOUSE v angliiskom yazyke”. Vіsnyk Kharkіv. nats. un-tu іm. V. N. Karazіna 40–44. http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKhIPG_2016_84_22.

Kubriakova, Ye. S., Demyankov V. Z., Pankrats Yu. G., Luzina L. G. 1997. Kratkiy slovar kognitivnyh terminov. Filolog. f-t MGU im. M. V. Lomonosova, Moscow.

Maslova, Valentina. 2016. Vvedenie v kognitivnuyu lingvistiku. Moskwa: Flinta; Nauka. https://rucont.ru/efd/244431.

Merriam Webster. https://www.merriam-webster.com/dictionary/housing.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-22

Як цитувати

Жулінська, М. (2021). ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ “HOUSING” АНГЛІЙСЬКИМИ НЕОЛОГІЗМАМИ. Актуальні питання іноземної філології, (12), 76–81. https://doi.org/10.32782/2410-0927-2020-12-13