ВЕРБАЛІЗАЦІЯ ЦІННІСНОГО КОМПОНЕНТУ КОНЦЕПТУ AIR POLLUTION У СУЧАСНИХ АНГЛОМОВНИХ МЕДІА-РЕСУРСАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-0927-2022-17-11

Ключові слова:

аксіологічний потенціал, забруднення повітря, концепт, медіа ресурс, негативне забарвлення, ціннісний компонент

Анотація

У статті аналізуються когнітивні та семантичні способи репрезентації ціннісного компоненту концепту AIR POLLUTION як невід’ємної частини глобального концепту ENVIRONMENT. Метою роботи є виявлення структурних та семантичних одиниць концепту AIR POLLUTION, що описують аксіологічний потенціал досліджуваного концепту, який є характерним для світогляду представників американської англомовної лінгвокультурної групи. Матеріалом роботи виступили 200 фрагментів, які містять концептуальну інформацію щодо забруднення повітря, та які було вилучено із текстів, що належать до медійного дискурсу. Підґрунтям методології роботи стала теорія когнітивних механізмів, що включає в себе нарощування, розгортання, зштовхування та зв’язування, та застосовується для аналізу мовних модифікацій, які зазнають смислові одиниці в межах певного дискурсу. В результаті аналізу мовного матеріалу було виявлено, що найбільше аксіологічне значення у ментальній репрезентації концепту AIR POLLUTION отримують такі структури, як «клімат», «здоров’я людини», «масштабність прояву забруднення повітря» та «екологічна відповідальність». Характерно, що для структур «клімат», «здоров’я людини», «масштабність прояву забруднення повітря» характерне негативне оцінювання, в той час як для «екологічної відповідальності» – позитивне. Вербалізація оцінки передбачає комбінацію декількох когнітивних механізмів, що акумулюють смисл та комбінують декілька ціннісних одиниць в одному контексті. Встановлено, що лексичні засоби, які використовуються для вербалізації ціннісного компоненту концепту AIR POLLUTION належать до емоційно-нейтральної лексики, яка включає в себе наукові терміни, а також терміни, що характерні для промислового, медичного та політичного дискурсів. Їх комбінація та акумуляція специфікує проблеми, пов’язані із забрудненням повітря, і надає негативної конотації. Для опису «екологічної відповідальності», навпаки, застосовані лексичні засоби із нейтральною оцінкою набувають позитивної конотації.

Посилання

Бевзо Г. А. Вербалізація концепту «ЕКОЛОГІЯ» в термінологічній системі англійської та української мов. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Філологічна». 2014. Вип. 43. С. 28–31.

Петрінська Т. Вербалізація концепту ECOLOGICAL GLOBALIZATION в англомовному публіцистичному дискурсі. Наукові записки КДПУ. Серія: Філологічні науки (Мовознавство) / ред. кол.: О.А. Семенюк та ін. Кіровоград : Видавець Лисенко В.Ф., 2015. Вип. 137. С. 509–514.

Подуфалова Т.В. Понятійний компонент концепту NATURAL DISASTER в американській лінгвокультурі. Мовна освіта фахівця: сучасні виклики та тренди : матеріали III Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю (27 лютого 2020 року). Харків : Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, 2020. С. 161–164.

Пригодій О. С. Концепт «ПРИРОДА» як ключовий концепт українаської лінгвокультури у творі Т. Прохасько «Спалене літо» та його переклад на англійську мову. Закарпатські філологічні студії. 2018. Вип. 3. Том 3. С. 155–159.

Приходько А. Н. Концепты и концептосистемы. Днепропетровск : Белая Е. А., 2013. 307 с.

Gong H. A Corpus-based Critical Ecological Discourse Analysis of Corporate Annual Environmental Reports: China Three Gorges Corporation as an Example. Helsinki : University of Helsinki, 2019. 60 р.

Lakoff G., Johnson M. Metaphors We Live By. Chicago and London: The University of Chicago Press, 2003. 276 p.

Moreno-Garcia J. et al. Generation of linguistic descriptions for daily noise pollution in urban areas [Electronic resource]. 2021 IEEE International Conference on Fuzzy Systems. Luxembourg, 2021. URL: https://ieeexplore.ieee.org/document/9494388/citations#citations (accessed 1 Oct, 2022).

Pruneau D. et al. The evolution of children’s ideas on pollution in the framework of experiential and socioconstructivist activities. Int. J. Environment and Sustainable Development. 2005. Vol. 4. № 1. P. 17–34.

Zhabotynska S., Slyvka N. Emotive speech acts and their discourse modifications in the literary text. Discourse and Interaction. 2020. № 13(1). P. 113−136.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-17

Як цитувати

ХОЛМОГОРЦЕВА, І., & САВЧЕНКО, Н. (2023). ВЕРБАЛІЗАЦІЯ ЦІННІСНОГО КОМПОНЕНТУ КОНЦЕПТУ AIR POLLUTION У СУЧАСНИХ АНГЛОМОВНИХ МЕДІА-РЕСУРСАХ. Актуальні питання іноземної філології, (17), 75–81. https://doi.org/10.32782/2410-0927-2022-17-11