ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПОШУКОВИХ СИСТЕМ В ОРГАНІЗАЦІЇ НАУКОВИХ ЛІНГВІСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Линник, Юрій (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Статтю присвячено дослідженню результатів роботи пошукових систем Google та Yandex і встановленню ефективності їх використання в організації наукових лінгвістичних досліджень. Звернено увагу на поняття лінгвістики, пошукової системи, класичної та семантичної пошукових систем. Із метою здійснення аналізу пошукової видачі було обрано дві найпопулярніші у нашому регіоні пошукові системи Google та Yandex. Для проведення експерименту використано лінгвістичний напрям, у межах якого виділено три можливі варіації запитів. Вони умовно поділені на одинарні, двокомпонентні та багатокомпонентні лексеми. Для ефективності й об’єктивності дослідження було проаналізовано перші 30 результатів пошукової видачі на кожен запит із трьох запропонованих. У роботі більш докладно описано особливості пошукової видачі та здійснено оцінку результатів видачі пошукових систем “Google” та “Yandex” на кожен пошуковий запит. Встановлено, що система “Google” у своїй пошуковій видачі зорієнтована першочергово на Wikipedia. Негативним є той факт, що у видачі часто прослідковано орієнтацію на відображення сайтів, які мають певний рекламний інтерес. Обґрунтовано, що використання класичного пошуку “Google” у лінгвістичних наукових дослідженням не дає нам бажаних для здійснення наукового дослідження результатів. Встановлено, що розширений пошук “Gooogle”, який передбачає використання відповідних символів, пунктуації, операторів та особливостей вертикального пошуку є доволі ефективним у лінгвістичних дослідженнях. Встановлено, що результати видачі пошукової системи “Yandex” є суттєво релевантнішими, ніж у класичному пошуку “Google”. Наявний “Розширений пошук”, що дозволяє за допомогою спеціальних фільтрів уточнити область пошуку для запиту. Обгрунтовано, що Yandex у певній мірі може конкурувати зі спеціальним пошуком Google Scholar, що безперечно є суттєвою перевагою у напрямку здійснення пошуку, пов’язаного із лінгвістичними науковими дослідженнями. Доведено, що спеціальний пошук “Google Scholar” є доволі ефективним і на сьогодні не має аналогів. Констатовано необхідність більш глибоко та детально проаналізувати можливості використання семантичних пошукових систем у організації наукових лінгвістичних досліджень.