ПЕРЕБУДОВА ФОРМИ ТА ЗНАЧЕННЯ МУЛЬТИКОМПОНЕНТНИХ ОДИНИЦЬ - Анохіна, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Когнітивна лінгвістика має широкий спектр підходів до опису значень природної мови. У наших дослідженнях ми покладаємося на підходи сучасної фреймової семантики, яка пропонує лінгвістам по-своєму вивчати зміст слів. Існують специфічні способи опису принципів створення нових слів і фраз, а також механізм включення нового значення. У статті розглядаються секондарні та постсекондарні зміни мультикомпонентних одиниць (МКО) в аспекті переформатування їх зовнішньої форми і значення, описаних в термінах їхніх когнітивних сценаріїв. У статті представлена когнітивна модель, яка включає нові, секондарні та постсекондарні значення. Описуються когнітивні сценарії зміни МКО, їх семантична деривація, зміна зовнішньої форми. МКО є частиною «замороженої фразеології» та корелює з когнітивною ендозоною лакунарністю. Семантичні зрушення розглядаються як секондарні та постсекондарні зміни. Первісне значення фразеологічних МКО може бути частково змінене або видалене. У процесі семантичних зрушень фактичне значення змінюється. Модифіковані МКО демонструють мімікрію, але перетворені МКО виявляються абсолютно новими концептуальними одиницями. Інтерпретація схеми перегрупування МКО була проведена за допомогою емпіричних процедур для виділення секундарних і постсекондарних МКО.