ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛІТЕРАТУРНИХ КАЗОК КОРНЕЛІЇ ФУНКЕ - Бєлих, Оксана; Близнюк, Людмила (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У науковій статті висвітлено лінгвостилістичні особливості літературних казок сучасної німецької письменниці Корнелії Функе. Спершу було зроблено короткий огляд історичного розвитку досліджень казок у Німеччині, тоді виявлено, описано та проаналізовано лінгвостилістичні особливості досліджуваних літературних казок. З проведеної наукової розвідки можна зробити висновок, що арсенал оформлення аналізованих казок надзвичайно багатий і не обмежується описаними вище прикладами. Стилістичні методи і засоби вираження різних рівнів переплітаються між собою, що гарантує отримання читачем чи слухачем інформації, яку намагається донести автор. Лінгвістичний аналіз казок Корнелії Функе свідчить про різноманітність та багатство стилістичних засобів та методів. Всі вони служать для кращого розуміння почуттів та емоцій автора. Вони також можуть передавати інформацію про соціальний статус автора, рівень її освіти, її ставлення до інших людей та об’єктів. Особливість мови стилю творів Корнелії Функе є засобом реалізації концепції індивідуального переконання і відносин, розкриття внутрішніх властивостей художніх образів, символів. Мовна палітра проаналізованих літературних казок відображає загальний художній світ дітей. Найяскравішими прикладами лінгвістичного маркування літературних казок Корнелії Функе, на наш погляд, є персоніфікація, порівняння та метафера. Вони, звичайно, є одним з тих засобів, які впливають на читача та сприяють розумінню художнього тексту. Розглянуті лінгвостилістичні особливості літературної казки відкривають нові перспективи для досліджень, оскільки отримані результати потрібно перевірити в літературних казках інших авторів, щоб описати тенденції розвитку лінгвостилістичних особливостей в такому типі текстів.