ЧАСТИНОМОВНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ ЧАСУ В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - Канонік, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті проаналізовано темпоральні орієнтації лексичних одиниць сучасної англійської мови за частиномовним критерієм. Хоча вивченню одиниць з темпоральною семантикою присвячено багато праць, зокрема дослідженню лексичних одиниць поля часу англійської мови в системі мовних засобів, та зафіксовані спроби лінгвістів охарактеризувати всі мовні засоби з темпоральною семантикою, проблема залишається актуальною й відкритою для досліджень. Метою даної статті є дослідження філософської категорії часу в її мовному вираженні. Для досягнення мети необхідно з’ясувати місце філософської категорії часу у системі мови та визначити часовий аспект усіх частин мови в лексико-семантичній системі сучасної англійської мови. Методом суцільної вибірки виокремлено 543 лексичні одиниці із семою часу (196 іменників, 117 прикметників, 102 прислівники, 81 дієслово, 36 прийменників, 11 сполучників). За частиномовним критерієм лексико-семантичне поле часу розпадається на 6 лексико-семантичних мікрополів (іменникове, прикметникове, прислівникове, дієслівне, прийменникове й сполучникове). На основі критерію семантичної близькості в кожному лексико-семантичному мікрополі є певна кількість лексико-семантичних груп. Семантична структура темпоральних слів виглядає як ряд кіл, що торкаються одне одного і частково накладаються одне на одне, що дає нам можливість говорити і про взаємопроникність окремих темпоральних значень.