ПІДГОТОВКА ПЕРЕКЛАДАЧІВ: НАВЧАННЯ КРЕАТИВНОСТІ В ПЕРЕКЛАДІ - Воробйова, Тетяна; Смалько, Людмила (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті висвітлено питання навчання перекладу, підготовки перекладачів, теоретичного та практичного аспектів навчання перекладу в системі університетської освіти. У центрі уваги креативний та компетентісний підходи до підготовки перекладачів і ключові компетенції, які слід сформувати. Автори пропонують кілька можливих способів максимального використання позитивних аспектів європейського досвіду в системі підготовки висококваліфікованих перекладачів та аналізують проблеми, з якими стикаються викладачі у процесі формування змісту навчального процесу, орієнтованого на розвиток спеціальних професійних компетенцій майбутніх перекладачів та розвиток їх креативних здібностей. Встановлено, що при моделюванні технології розвитку компетенцій перекладача та процесу набуття ними широкого кола навичок у центрі уваги має бути комунікативна компетенція як у мові оригіналу, так і мові перекладу, предметна й технологічна компетенції (перекладацький інструментарій). З боку університетської підготовки перекладачів, процес вимагає інтенсивного креативного підходу до навчання. Дослідження показало, що в контексті навчання перекладачів досить ефективними є такі методи підвищення рівня креативності, як метод асоціативних мап (Mind Mapping), майстер-класи з перекладу, множинність перекладу, творчі суперечки, метод Фріско й ін. Вивчено проблему множинності перекладів у безпосередньому зв‟язку з аналізом креативних механізмів перекладацької діяльності. Основні висновки дослідження показують, що хоча навчання креативності в перекладах є амбітним завданням, його легко досягти за допомогою креативного підходу до навчання.