ТАКТИКА ГЕНДЕРНОЇ КОНФРОНТАЦІЇ В КОМУНІКАТИВНІЙ СТРАТЕГІЇ ДОНАЛЬДА ТРАМПА (НА МАТЕРІАЛАХ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ 2016 р.) - Данильчук, Анна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Проаналізовано ключову комунікативну стратегію виборчої кампанії переможця президентських виборів США 2016 року Дональда Трампа та визначено її як конфронтаційну. На основі зібраного емпіричного матеріалу встановлено, що політик часто і свідомо порушував норми політичної коректності, вдаючись до гендерної конфронтації, адже його головний суперник – жінка, Гіларі Клінтон. Продемонстровано приклади порушення норм політичної коректності за гендерним принципом і розглянуто бачення жінки та її ролі в суспільстві як політика. З’ясовано, що Дональд Трамп у своїх політичних промовах спирається на три стереотипні гендерні ролі жінки – красуня, дружина / матір, матеріальний об’єкт, що суперечить і нормам політичної коректності, і гендерно-нейтральним принципам ведення політичної комунікації в сучасних демократичних країнах. Тактика гендерної конфронтації реалізується у промовах Дональда Трампа за допомогою засобів суб’єктивної модальності й оцінки, стилістичних прийомів іронії та риторичних запитань. Крім того, визначено, що політику притаманний неофіційний стиль комунікації та постійне скорочення соціальної дистанції з аудиторією.